Pojęcie i dziedzina wyrażenia wymiarnego
cassidy: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to obliczyć ? Mam jutro kartkówkę a kompletnie tego nie rozumiem:
26 maj 17:58
Basia: a jaki nie może być mianownik w ułamku ?
26 maj 17:59
cassidy: chodzi o określenie dziedziny
26 maj 17:59
26 maj 17:59
cassidy: czyli obliczam dolne równanie ?
26 maj 18:00
cassidy: czyli
2x+5=0
2x=5 /: 2
x=2,5 ? i co dalej
26 maj 18:02
26 maj 18:06
cassidy: ale dlaczego tak ? nie rozumiem
26 maj 18:08
Basia: przez co nie wolno dzielić ?
mianownik to jest to przez co dzielisz
26 maj 18:09
bezendu: Nie możesz dzielić przez 0 dlatego mianownik musi być różny od 0
26 maj 18:09