ciągi
Z-1: zad 2.
oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu. Sprawdź czy jest to ciąg geometryczny:
a an= 5/2n
zad 3.
wyznacz monotoniczny ciąg geometryczny jeżeli a2=2, a5=4,5
zad4.
oblicz 4 początkowe wyrazy ciągu spr czy jest to ciąg geometryczny
an=n−7
zad5.
oblicz S6 c. geometrycznego jeśli
a1=18, a2=6
26 maj 14:39
26 maj 14:53
Janek191:
z.3
a
2 = 2, a
5 = 4,5
Korzystamy z wzoru na n −ty wyraz ciągu geometrycznego: a
n = a
1 *q
n −1,
zatem
a
2 = a
1*q
a
5 = a
1*q
4
więc
| | a1 q4 | | 9 | |
a5 : a2 = |
| = q3 = 4,5 : 2 = 2,25 = |
| |
| | a1 *q | | 4 | |
======
oraz
a
1*q = 2
====================
26 maj 16:48
Janek191:
z.4
Podstaw za n kolejno: 1,2,3,4 i oblicz a
1, a
2, a
3 ,a
4
Jest to ciąg arytmetyczny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z.5
a
1 = 18
a
2 = 6
więc
oraz
| | 1 − q6 | | | |
S6 = a1 * |
| = 18* |
| = |
| | 1 − q | | | |
| | | | 3 | | 728 | | 728 | | 26 | |
= 18* |
| = 18* |
| * |
| = |
| = 26 |
| |
| | 23 | | 2 | | 729 | | 27 | | 27 | |
26 maj 16:56