Funkcja kwadratowa
Nela: Z postaci ogólnej utwórz postać kanoniczną, oblicz p i q i jakieś tam wykresy z tego trzeba
zrobić i podać współrzędne wierzchołka.
Postać ogólna y= −(x kwadrat −3x+4)
25 maj 19:46
25 maj 19:53
bezendu:
y=−x
2−3x+4
Δ=(−3)
2−4*4*(−1)=25
25 maj 19:54
Eta:
25 maj 19:55
bezendu: coś nie tak
25 maj 19:58
Nela: Czyli zrobić najpierw wykres −x kwadrat a później przesunąć go o 1 1/2 i 6 1/4?
25 maj 20:08
25 maj 20:09
Krzysiek : NIe mozesz tak przesuwac bo to sa wpolrzedne wierzcholka a nie wektor o jaki trzeba przesunac
wykres .
Zeby narysowac wykres funkcji liniowej postaci y=ax+b wystarczy znac 2 punkty i przez te
punkty poprowadzic prosta.
Zeby narysowac wykres funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c musisz znac 3 punkty a mianowicie
miejsca zerowe i wspolrzeedne wierzcholka . Wpolrzedne wierzcholka znasz to teraz z postaci
ogolnej wylicz miejsca zerowe bo delte masz juz policzona .
25 maj 20:22
Eta:
25 maj 23:12
bezendu:
25 maj 23:20
Eta:
Co?
25 maj 23:59
Eta:
@
bezendu .... nie podoba Ci się taki piękny wykres?
26 maj 00:03
bezendu: podoba
26 maj 00:08
Eta:
No.....
26 maj 00:09
bezendu: Dobranoc
26 maj 00:19
Eta:
Miłych snów
26 maj 00:29
pigor: ..., otóż, coś nie tak, bo
y=−(x2−3x+4)= −(x
2−2*
32+
94−
94+
164)=
−(x−32)2−74
gdzie
(p,q)=(32,−74)= W − szukane p,q i wierzchołek paraboli . ...
26 maj 00:32
Eta:

faktycznie

( uwierzyłam obliczeniom
bezendu 
y=−x
2+3x−4
26 maj 00:39
bezendu: Ale chwila moje obliczenia były dobre do postaci y=−x
2−3x+4

ale jeśli tam był nawias to obliczenia pigora są ok
26 maj 13:35