przedzialy monotonicznosci
sabina: Wyznacz zbior wartosci oraz przedzialy monotonicznosci funkcji f.
a/ f(x) = 3x−x2
b/ f(x)= x2 + pierw.z 2x
Bardzo prosze o zrobienie tego zadania. Bede bardzo wdziec zna . dziekuje
25 maj 15:21
25 maj 15:24
Kaja: | | −b | | 3 | |
a) liczę współrzędną x wierzchołka : xw= |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
yw=3* |
| −( |
| )2= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
wykres tej funkcji ma ramiona skierowane w dół (bo a<0) zaś współrzędna y wierzchołka to
| | 3 | | 3 | |
funkcja rośnie w przedziale (−∞; |
| > zaś maleje w przedziale < |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
25 maj 15:25
Kaja: podpunkt b) zrób podobnie
25 maj 15:25