Wykaż
Joasiak11234: Wykaż że ciąg an=3n+27 jest rosnący
23 maj 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
oblicz an+1 − an
jeżeli powyższa różnica jest >0 to jest to ciąg rosnący (bo kolejny wyraz jest większy od
poprzedzającego go)
23 maj 22:34
Beti:
najpierw wyznaczasz an+1:
an+1 = 3(n+1)+27 = 3n+3+27 = 3n+30
teraz badasz znak różnicy:
an+1 − an = 3n+30−(3n+27) = 3n+30−3n−27 = 3
wniosek:
dla każdego n ∊ N+ an+1 − an > 0, więc ciąg jest rosnący
23 maj 22:35
Ewciaa: wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
a1=3
q=−2
n=5
9 cze 21:05
9 cze 21:09