Dany
Joasiak11234: Dany jest ciąg określony wzorem an=243−3n, sprawdź ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg
23 maj 21:51
Ajtek:
243−3n>0
Rozwiąż tą nierówność.
Pamiętaj, że n∊N+
23 maj 21:52
Joasiak11234: Dany jest ciąg określony wzorem an=243−3n, sprawdź ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg
23 maj 21:56
Joasiak11234: no właśnie nie umiem tego wcale rozwiązać i nawet podpowiedź twoja nic nie dała... inaczej bym
nie szukała tu pomocy
23 maj 21:57
Ajtek:
243>3n /:3
81>n ⇒ jest ich 80.
23 maj 22:00
Joasiak11234: dzięki
23 maj 22:00
Joasiak11234: Wyznacz trzy początkowe wyrazy ciągu o wzorze ogólnym an=3n−2
23 maj 22:02
Ajtek:
a
n=3
n+1
a
1=3*
1+1=...
Pozostałe analogicznie

.
23 maj 22:04
Joasiak11234: czyli jak bo nie rozumiem

sory ale noga jestem z matmy i dlatego szukam pomocy
23 maj 22:06
Ajtek:
W miejsce n we wzorze podstawiasz kolejno 1 liczysz, masz a1. Teraz podstawiasz 2 i liczysz
znowu masz a2. Itd...
23 maj 22:08
Joasiak11234: aha... ok dzięki
23 maj 22:10
Joasiak11234: a czemu ja ja w zadaniu podałam "a
n=3
n−2" to ty zamieniłeś "−2" na "+1"
23 maj 22:17
Ajtek:
Źle przepisałem, sorry

.
23 maj 22:18
Joasiak11234: no tak własnie zobaczyłam że cos mi nie pasuje
23 maj 22:18
Joasiak11234: Wykaż że ciąg an=3n+27 jest rosnący
23 maj 22:20
Ajtek:
Zbadaj znak różnicy: an+1−an
an=3n+27
an+1=3(n+1)+27=...
23 maj 22:25
Joasiak11234: i znowu mam tylko jedynke zamieniać na 2 itd
23 maj 22:27
Ajtek:
Nie

Oblicz to: 3(n+1)+27=.. tzn uprość, wymnóż 3 przez nawias i podaj wynik końcowy.
23 maj 22:29
Joasiak11234: Nie krzycz na mnie
23 maj 22:31
Joasiak11234: a
n+1=3
n+3+27
23 maj 22:34
Ajtek:
Tak, ile to jest 3+27
23 maj 22:39
Joasiak11234: no wiadome że 30
23 maj 22:40
Ajtek:
Zatem masz końcowe: an+1=3n+30
Teraz: an+1−an=3n+30−(3n−27)=....
23 maj 22:41
Ajtek:
Wróć

a
n+1−a
n=3n+30−(3x
+27)=...
23 maj 22:42
Joasiak11234: ześ mi namieszał chłopie... tu 3n tu 3x w nawiasie... a rozwiązać to już całkiem nie umiem
23 maj 22:45
Ajtek:
Ma być 3n

.
23 maj 22:46
Joasiak11234: chyba już ze zmęczenia Ci się wszystko miesza albo za dużo osób do Cb pisze i nie ogarniasz
23 maj 22:50
Joasiak11234: a jak to rozwiązać
23 maj 22:50
Ajtek:
Z rozpędu
23 maj 22:50
Ajtek:
204481 tutaj masz rozwiązane.
23 maj 22:51
Joasiak11234: dzięki... boże jeszcze tyle zadań mam do rozwiązania że to masakra
23 maj 22:56
Joasiak11234: Bok rombu ma długość 10cm, a dłuższa przekątna ma długość 16cm. Oblicz pole oraz długość
wysokości tego rombu
23 maj 23:02