Trygonometria
damian16149: Oblicz bez korzystanai z talic.
a)sin 60 stopni * ctg 45stopni /sin 80stopni*tg 45 stopni
b)sin 60 stopni−cos60stopni/sin 30stopni+cos 60 stopni
23 maj 17:36
Krzysiek : Zagladamy do tablic albo na kalkulator i patrzymy ile wynosza wartosci poszczegolnych funkcji
, odstawiamy liczymy np tg45=ctg45=1
23 maj 17:58
damian16149: No to mam tabelke , dla katów 30,45,60 stopni.To mam to podstawic zamiast tego i obliczyc?
23 maj 18:01
PW: Tak, jedynie kłopot będzie z sin80°:
sin(3•80°) = sin(180°+60°)=−sin60°
i z wzoru na sin3α
| | √3 | |
sinα(4−sin2α)=− |
| , ale nie wiem, czy dobrze przepisałeś − na pewno tam było 80°? |
| | 2 | |
23 maj 18:28
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/406.html Masz tutaj tablice .
Ale przepraszam mialo byc bez tablic. wiec jesli nie znasz wartosci funkcji dal katow 30,60
45 to narysuj sobie jeden trojkat prostokatny o katach 30,60 ,90 (co wiesz o dlugosciach
przyprostokatnych w tym trojkacie ?) i wyprowadz funkcje dla katow 30,60 .
narysuj tez drugi trokat prostokaatny o katach 45,45 90 i (znamy twierdzenie ze naprzeciwko
rownych katow leza rowne boki wiec w tym trojkacie przyprostokatne beda rowne )no to znajac
to policz wartosci funkcji dla kata 45 stopni

Dla sin80 PW ci wyprowadzil ale chyba powinno byc dla kata 60 stopni . Tak mysle.
Musisz te wartosci dla 30,60,45 znc na pamiec.
23 maj 19:33