kto umie
niki: napisz wzór funkcji liniowej której miejscem zerowym jest x0i której wykres przecina oś
rzędnych w punkcie (0,b) jeśli x0=1 b=2
23 maj 16:14
23 maj 16:15
niki: i tak tego nie rozumiem
23 maj 16:18
Kaja: a czego dokładnie nie rozumiesz? tam masz to wyjaśnione.
23 maj 16:19
niki: wszysttkiego
23 maj 16:21
Kaja: wiesz jak wygląda wzór funkcji liniowej?
23 maj 16:22
niki: wiem ale nie wiem jak mam to zacząc dokładnie żeby później rozumiec juz to
23 maj 16:23
Kaja: no to po kolei, napisz ten wzór
23 maj 16:25
niki: no i co dalej
23 maj 16:28
Kaja: ale tu go napisz
23 maj 16:30
niki: y=ax+b
23 maj 16:33
Kaja: w zadaniu pisz, że b=2, więc można za b w tym wzorze wstawić 2. zapisz to niki
23 maj 16:35
niki: i co dalej
23 maj 16:41
Kaja: a co to jest miejsce zerowe?
23 maj 16:43
cikita: liczba która jest podstawiana do wzoru i jej wartość daje 0
23 maj 16:50
Kaja: cikita to było do niki pytanko
23 maj 16:51
Krzysiek : Kaja "))). Nie napisalas rozwiazania i juz sie nie doczekasz .Ja wczoraj tez czekaleem na Pysie
23 maj 16:54
cikita: to chyba bedzie tak
x
0=−2/1=−2

23 maj 16:57
niki: nie rozumiem nic z tego
23 maj 16:57
niki: możę mi to ktoś zrobić
23 maj 17:03
pigor: ... , niech
f(x)= ax+b= ? − szukany wzór funkcji , to z warunków
(treści) zadania
f(xo)=f(1)=0 i f(0)=2=b ⇔ a+b=0 i b=2 ⇒ b=2 i a+2=0 ⇒
⇒ b=2 i a= −2 , zatem
f(x)= −2x+2 − szukany wzór funkcji liniowej . ...
23 maj 17:20