funkcje pomóżcie i wytłumaczcie
niki: 1 napisz wzór funkcji liniowej wykresem jest prosta przechodząca przez punkty A=(−3,0) i
B=(0,3) narysuj wykres tej funkcji.
2 napisz wzór funkcji liniowej i narysuj wykres tej funkcji której miejscem zerowym jest x0 i
której wykres przecina oś rzędnych w punkcie (0,b) jeżeli x0=1 i b = 2
23 maj 14:14
ccc: y = ax + b
piszesz uklad rownan
0= −3a + b
3= a*0 + b
i wyliczasz niewiadome
b= 3
a=...?
policz sam
23 maj 14:26
Kaja: 1. y=ax+b
ponieważ punkt A i B należą do tej prostej, to 0=−3a+b (podstawiamy punkt A) i 3=0*a+b
| | ⎧ | −3a+b=0 | |
| (podstawiamy punkt B), czyli mamy układ równań: | ⎩ | 0*a+b=3 |
|
wzór : y=x+3
23 maj 14:28
Kaja: 2. y=ax+b i b=2, więc mamy y=ax+2. ponieważ miejscem zerowym jest 1, więc do wykresu tej
funkcji należy punkt (1,0). zatem 0=a*1+2
a=−2
wzór: y=−2x+2
23 maj 14:30
Kaja: żeby narysowac wykres funkcji z zad 1 zaznacz w ukł. współrzędnych punkty A i B i narysuj
prostą przechodzącą przez te punkty, a w zad. 2. zaznacz punkt (0,2) i (1,0) i tez narysuj
prostą przechodzącą przez te punkty.
23 maj 14:31