Asymptoty?
Dawiop: Znajdź asymptoty funkcji:
f(x)= (x2−x) / (x−1)
Ponawiam bo widzę że sporo ludzi a nikt nie pomoże?
23 maj 14:18
23 maj 14:20
ccc: asymptota pionowa
x=1
23 maj 14:20
Dawiop: Chcę pomocy. No właśnie w jaki sposób to obliczyć
23 maj 14:20
Dawiop: Podobno nie ma asymtot pionowych w tym
23 maj 14:23
Nienor: Jeżeli funkcja ma asymptotę y=ax+b, to:
| | f(x) | |
a=lim |
| , x→±∞ (czasami wychodzi co innego dla plus i minus nieskończoności)
|
| | x | |
b=lim(f(x)−ax)
a, b istnieje jak granica jest właściwa.
23 maj 14:24
23 maj 14:25