Asymptoty
Dawiop: Znajdź asymptoty funkcji:
f(x)= (x2−x) / (x−1)
23 maj 14:12
wredulus_pospolitus:
znasz procedurę to w czym problem
nie znasz to siadaj do książek, szukaj w notatkach ... zacznijmy od teorii której nie znasz
23 maj 14:13
wredulus_pospolitus:
znasz procedurę

to w czym problem

nie znasz

to siadaj do książek, szukaj w notatkach ... zacznijmy od teorii której nie znasz
23 maj 14:13
Dawiop: Wyznaczyłem dziedzinę że to nie może być 1. I dalej mam policzyć granice do 1 od lewej i od
prawej i tutaj się zwiesiłem.
23 maj 14:15
wredulus_pospolitus:
zauważ że:
pamiętaj ... jeżeli przy obliczaniu granicy w punkcie (lewo/prawostronna) wychodzi Ci symbol
nieoznaczony, a masz i w liczniku i w mianowniku wielomian, to znaczy, że zarówno licznik jak
i mianownik jest podzielny przez (x−a), gdzie 'a' to punkt w którym liczysz granicę
gdy są różne funkcje ... wtedy przekształcić musisz (albo z de'Hospilata)
23 maj 14:22
Dawiop: Ok i co daje mi to że wyszło x?
23 maj 14:24
wredulus_pospolitus:
lim
x−>1 x = .... ile

23 maj 14:25
Dawiop: Czyli bez rożnicy czy idę do 1 po + czy po − i tak nie ma pionowej tak?
Czyli liczę a i b teraz?
23 maj 14:26
23 maj 14:29
wredulus_pospolitus:
w sensie sprawdzasz czy jest asymptota ukośna −−− tak
23 maj 14:29
Dawiop: Ok zaraz napisze co wyszło
23 maj 14:29
Dawiop: | | x2−x | |
a= limx>∞ |
| co mam tutaj dalej działać? |
| | x2−x | |
23 maj 14:31
asdf: | | a | |
prosze Cie...to juz podstawówka.. |
| = 1.. |
| | a | |
23 maj 14:32
Dawiop: Kurde oświecenie

Ok to
| | x2−x | | x2−x | | 0 | |
B= lim( |
| − |
| = |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Jest ok?
23 maj 14:37
wredulus_pospolitus:
tak .. jest ok
23 maj 14:39
asdf: tak, ale jak mozesz − to rob takie rzeczy bardziej intuicyjnie, szukając prostrzych rozwiazan,
a nie na pałe − schematem
| x2−x | | x(x−1) | |
| − x = |
| − x = x − x = 0  |
| x−1 | | x−1 | |
23 maj 14:40
Dawiop: Ok to nie ma asymptoty pionowej. A = 1 a b =0. Czyli ukośna to Y= x?
23 maj 14:42
asdf: a gdzie masz policzone pionowe?
23 maj 14:46
Dawiop: Nie ma pionowej. Bo wyszło 1. A warunek konieczny to musi wyjści + lub − ∞
23 maj 14:47
wredulus_pospolitus:
asdf −−− w bliźniaczym wątku policzyliśmy
23 maj 14:48
Dawiop: Ta moja odpowiedz jest ok. Jeśli tak to dziękuję za pomoc.
23 maj 14:49