Monotoniczność i ekstrema
Dawiop: Wyznacz Ekstrema Lokalne i Określ Monotoniczność Funkcji
F(x)= 3x5−5x3
23 maj 14:10
wredulus_pospolitus:
znasz procedurę

to w czym problem

nie znasz

to siadaj do książek, szukaj w notatkach ... zacznijmy od teorii której nie znasz
23 maj 14:12
Dawiop: Znam procedurę... Powiem szczerze wyliczyłem pochodną 15x4−15x2 i nie wiem jak to przyrównać
do zera.
23 maj 14:14
wredulus_pospolitus:
jak to jak
15x
4 − 15x
2 = 0
i rozwiązujesz to równanie (poziom liceum to jest)
miejsca zerowe wyznaczasz
szkic wykresu pochodnej
wyznaczasz czy i gdzie są ekstrema (wskazówka −− pamiętaj o krotności miejsc zerowych

)
i monotoniczność funkcji
23 maj 14:24
Dawiop: Uwierz mi albo nie... nie mam pojęcia jak rozwiązać to równanie. Całki robię spoko a tutaj mam
zaćmę.
23 maj 14:28
wredulus_pospolitus:
15(x4−x2) = 0
15x2(x2−1) = 0
proszę mi wypisać miejsca zerowe i ich krotność
proszę narysować szkic wykresu pochodnej
23 maj 14:29
Dawiop: √15, √−15 oraz {1}.
Jedyna występuje 2 razy.
i 15 też 2 razy?
23 maj 14:34
asdf: 15x2(x−1)(x+1) = 0
15x2 = 0 // : 15
x2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x−1 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+1 = 0
23 maj 14:38
wredulus_pospolitus:
Dawiop −−− spokojnie ... bo robisz głupstwa obecnie niestety
23 maj 14:39
Dawiop:

Ok ja to mam to znaczy że taki wykres?
23 maj 14:41
asdf: a może jeszcze lepiej, zebys zauważył krotności:
15x * x (x−1)(x+1) = 0
15x = 0 ⇒ x = 0
x = 0
x−1 = 0
x+1 = 0
23 maj 14:42
Dawiop:

TO tak?
23 maj 14:44
asdf: wpolczynnik kierunkowy jest dodatni (przy każdym x jest +, moze sie zdarzyc, ze masz minusy,
wtedy ilosc minusów wplywa na znak, jezeli jest parzysta ilosc minusow − to wsp. kierunkowy
jest dodatni, jezeli nieparzysta ilosc minusow przy x − wtedy ujemy), w tym przypadku rysujesz
od prawej strony, od gory..dobrze, ale nie uwzgledniles krotności pierwiastka (spójrz na
krotność przy x = 0)
23 maj 14:44
asdf:
23 maj 14:45
Dawiop:

Mam nadzieje ostatnie podjeście
23 maj 14:46
Dawiop: Dzięki za pomoc.
23 maj 14:48
wredulus_pospolitus:
tak ... i teraz na podstawie wykresu określasz monotoniczność i piszesz gdzie i jakie są
ekstrema
23 maj 14:49
asdf: Dawiop, usiadz do ksiazek bo strzelasz na pałe ile wlezie, w ogole nie analizujesz wielomianu
tylko "a moze tak?", albo inaczej...taki sposob jest najgorszy i do niczego nie prowadzi.
poogladaj sobie filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=Un5Z3lPMJRc
jak nie rozumiesz to wpisuj na youtube "analiza 1, (nr wczesniejszy jakis)" i tak sie cofaj az
temat bedzie Ci znany..
23 maj 14:49