prawdopodobieństwo
luk20: Rzucamy trzema kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadła 6,
jeśli na każdej kostce jest inny wynik.
Czy można to zadanie potraktować jako rzut jedną kostką ale 3 razy?
Jeśli tak − to zrobiłem sobie takie prowizoryczne drzewko i wybrałem te wyniki, gdzie liczby
| | 1 | | 5 | |
się nie powtarzają i otrzymałem P(A)=4*5*6* |
| = |
| |
| | 63 | | 9 | |
Dobrze
22 maj 22:16
Ajtek:
Sam sposób myślenia jest ok., ale wynik jest zły.
4*5*6, nie wyklucza tego, że nie wypadła 6.
22 maj 22:23
luk20: Racja, powinno być 3*4*5
22 maj 22:35
Ajtek:
22 maj 22:36
Mila: Czy masz w programie prawdopodobieństwo warunkowe?
|Ω|=6*5*4 na każdej kostce inna liczba oczek ze zbioru{1,2,3,4,5,6}
|A|=5*4*3 na każdej kostce inna liczba oczek ze zbioru{1,2,3,4,5}
| | 5*4*3 | | 3 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 6*5*4 | | 6 | | 2 | |
22 maj 22:38
Ajtek:
Cześć
Mila 
.
Nie doczytałem dokładnie treśći zadania, masz 100% racji

.
Gapa ze mnie

.
22 maj 22:40
luk20: Mam to prawdopodobieństwo warunkowe i pewnie powinienem tak to zrobić, ale jakoś ciężko mi idą
te nowe rzeczy... prawdopodobieństwo warunkowe, badanie niezależności zdarzeń, p−stwo
całkowite, wzór Bayesa... Trochę jak czarna magia... Poza tym tak u mnie z tym gnali... a
jutro kolokwium
22 maj 22:42
luk20: No więc jak to powinno być? Bo ja się pogubiłem... A czemu tamta metoda jest zła?
22 maj 22:43
Ajtek:
Ponieważ na każdej kostce wypada inna ilość oczek. A warunek 63 pozwala na taką samą ilość
oczek na każdej kostce, zatem |Ω|=6*5*4
22 maj 22:46
22 maj 22:49
Mila:
Ja skorzystałam z tego, że inną przestrzeń wzięłam pod uwagę.
Jeśli |Ω}=6
3 to liczymy tak:
| | P(A∩B) | | | | |A∩B| | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | |B| | |
|A∩B|=5*4*3 tak jak napisałam, różne liczby i bez 6
|B|=6*5*4 na każdej kostce inna liczba oczek
Podam za chwilę inny przykład, abyś zrozumiał.
22 maj 23:14
Mila:
Rzucamy dwa razy kostką sześcienną. oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek w
dwóch rzutach jest równa 7, pod warunkiem, że za pierwszym razem wyrzucono dwa oczka.
I sposób:
|Ω|=36
A− suma oczek równa 7
B− za pierwszym razem wyrzucono dwa oczka
| | 6 | | 1 | |
B={(2,1)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)}⇔P(B)= |
| = |
| |
| | 36 | | 6 | |
A∩B={(2,5)}
|A∩B|=1
II sposób ( nie liczę |Ω| jak poprzednio,
A− suma oczek równa 7
B− za pierwszym razem wyrzucono dwa oczka
B={(2,1)(2,2)(2,3)(2,4)
(2,5)(2,6)},
|B|=6
A∩B={(2,5)}
|A∩B|=1
22 maj 23:28