niezależność zdarzeń
luk20: Z odcinka (−1,4) losujemy dwie liczby. Niech A zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch liczb
dodatnich, B zdarzenie polegające na tym, że druga z losowanych liczb jest ujemna, C zdarzenie
polegające na tym, że pierwsza z wylosowanych liczb jest dodatnia.
a) Zbadaj niezależność zdarzeń A i B
b) Zbadaj niezależność zdarzeń C i B
c) Policz P(A/C)
d) Policz P(B/C)
Mam problem z a) i b). Def niezależności − P(A∩B)=P(A)*P(B)
Losowanie tych dwóch liczb narysowałem w układzie współrzędnych, wyszedł kwadrat o polu 25
| | 16 | | 4 | |
P(A)= |
| a P(B)= |
| , jednak P(A∩B) nie potrafię wyznaczyć... |
| | 25 | | 25 | |