trygonometria
spirner: Wykaż,że dla dowolnego kąta ostrego wartość wyrażenia jest stała
| | cosa | | 1−√1−cos2a | |
( |
| + |
| )*cosa |
| | 1−sina | | √1−sin2a | |
wiem, że już do było tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/153528.html
tylko jak by ktoś mógł by mi wytłumaczyć dokładnie co sie dzieje, bo tam tego za bardzo
nie wiem co sie dzieje był bym bardzo wdzięczny
22 maj 21:47
spirner: mógł by mi ktoś to wytłumaczyć ?
22 maj 21:54
Saizou : sin
2x+cos
2x=1
sin
2x=1−cos
2x
sinx=
√1−cos2x
analogicznie cosinus
cosx=
√1−sin2x
| | cosx | | 1−sinx | |
( |
| + |
| )*cosx= wymnażając |
| | 1−sinx | | cosx | |
| cos2x | |
| +1−sinx= sprowadzam do wspólnego mianownika |
| 1−sinx | |
| cos2x | | (1−sinx)2 | |
| + |
| = |
| 1−sinx | | 1−sinx | |
| cos2x+1−2sinx+sin2x | |
| = sin2x+cos2x=1 |
| 1−sinx | |
| 2−2sinx | |
| = z licznika wyciągam 2 |
| 1−sinx | |
22 maj 22:00
spirner: wielkie dzieki
22 maj 22:07
Eta:
Dla kąta ostrego:
√1−cos2α=
√sin2α= sinα i
√1−sin2α=
√cos2α= cosα
| | cosα | | 1−sinα | |
( |
| + |
| )*cosα |
| | 1−sinα | | cosα | |
mnożąc przez cosα otrzymujemy:
| cos2α | |
| +1−sinα= sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| 1−sinα | |
| | cos2α+(1−sinα)(1−sinα) | | cos2α+1−2sinα+sin2α | |
|
| = |
| = |
| | 1−sinα | | 1−sinα | |
| | 2−2sinα | | 2(1−sinα) | |
= |
| = |
| = .... po uproszczeniu = 2 −− wartość stała |
| | 1−sinα | | 1−sinα | |
22 maj 22:09
Eta:
Wrrrr
22 maj 22:09
Saizou : tak
Eto słucham, o co chodzi?
22 maj 22:12
Eta:
22 maj 22:12
Saizou :
22 maj 22:14
Eta:
22 maj 22:16
Saizou : nie róbmy off−topu, ale
22 maj 22:19
Eta:

?
22 maj 22:23