matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż,że dla dowolnego kąta ostrego wartość wyrażenia jest stała
rose:
cosα
1−
√
1−cos
2
α
(
+
)*cosα
1−sinα
√
1−sin
2
α
4 wrz 18:24
ZKS:
cos
2
(x) + (1 − sin(x))
2
* cos(x) =
cos(x)(1 − sin(x))
cos
2
(x)
+ 1 − 2sin(x) +
sin
2
(x)
=
=
1 − sin(x)
1
+ 1 − 2sin(x)
2(1 − sin(x))
=
=
= 2
1 − sin(x)
1 − sin(x)
4 wrz 19:27
kasia:
dziękuję
4 wrz 20:00