Fizyka 2
wajdzik: Zad.1 Podaj skład jądra atomowego radu o liczbie masowej 226 i liczbie atomowej 88.
Z=88p N=138
Zad.2 Proton uderza w jądro berylu/liczba atomowa 4, liczba masowa 98/ w wyniku czego powstaje
jądro izotopu litu Li /A=7, Z=3/ oraz cząstka x. Zapisz tę reakcję. Opisz powstałą cząstkę,
nazwa, ładunek, liczbę masową i liczbę atomową:
94Be+
11p−>
73Li+
32He
Zad.3 Ile atomów promieniotwórczego izotopu wapnia ulegnie rozpadowi w ciągu t=41 dni, jeżeli
na początku procesu było ich milion, a czas połowicznego zaniku wapnia wynosi 164 dni?
| | 1 | |
ΔN=106*0,19 ΔN=106(1− |
| ) |
| | 1,09 | |
ΔN=190 000 ΔN=10
6(1−0,91)
Zad.4 Niewielka ilość toru Th / liczba masowa 232, liczba atomowa 90/ uległa przemianie
radioaktywnej, przechodząc w izotop ołowiu / liczba masowa 208, liczba atomowa 82/. Oblicz ile
cząstek α i β wyemitował przy tym każdy atom toru.
232−208=24 24:4=6
23290Th −> 6
42α +
208832 + 4NB
Czy wszystko się zgadza