Fizyka
wajdzik: Fizyka
Zadanie 1. Podaj skład jądra atomowego srebra o liczbie masowej 107 i liczbie atomowej 47.
Z=47 N=60
Zadanie 2. Cząstka α uderza w jądro berylu Be / liczba masowa 11, liczba atomowa 4/ w wyniku
czego powstaje jądro izotopu węgla C/ liczba masowa 12, liczba atomowa 6/ oraz neutrony. Ile
neutronów musiało powstać? Zapisz tę reakcję:
114Be+
42α−>
166C+3
10n
Zadanie 3. Jaki procent jąder atomów radioaktywnego jądra izotopu węgla rozpadnie się w ciągu
t=16 710 lat, jeżeli czas jego połowicznego zaniku T=5 570 lat?
3 T
1/2 100%−12,5%=87,5%
Zadanie 4. Pewna liczba atomów neptunu Np/ liczba masowa 237, liczba atomowa 83/ rozpada się,
przechodząc w trwały izotop bizmutu Bi / liczba masowa 209, liczba atomowa 83/ Ile rozpadów α
i β przypada na jeden atom tego izotopu?
237=209+28 93−14=79 4NB 28:4=7N
Czy mógłby ktoś sprawdzić te zadania wraz z odpowiedziami?