Proszę o szybką pomoc
Histeryczka: Jak się rozwiązuje nierówności, np taką:
x ≤ x2 + 1: 2
Zamiast ":" powinna być kreska ułamkowa
21 maj 20:23
21 maj 20:24
Histeryczka: Więc mam usunąć z mianownika 2?
21 maj 20:26
Vizer: Dla ułatwienia w rachunkach można tak zrobić, ale nie jest to konieczne.
21 maj 20:28
Histeryczka: Nie ja nie widze tu rozwiązania, nie potrafię
21 maj 20:31
Histeryczka: Już mam rozwiązanie, to bedize 1, bo delta = 0, więc x1=x2= 1
21 maj 20:40
Eta:
2x≤x
2+1
x
2−2x+1≥0
(x−1)
2≥0 ⇒ x€R
21 maj 20:43