matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje Trygonometryczne
Szymek09:
1)Jeśli α jest kątem ostrym i sin α=4cos α. Wówczas
2
2)Jeśli α jest kątem ostrym i sin α =
Wówczas
5
3) Liczba tg30 stopni − sin 30 stopni jest równa
21 maj 18:34
Kejt:
1) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej: sin
2
x+cos
2
x=1 sinx=4cosx (4cosx)
2
+cos
2
x=1 cosx=... 2) znowu jedynka trygonometryczna 3) sprawdź w tabelce w tablicach, lub tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
21 maj 18:39