pigor: ..., no to może patrz, myśl i ...

, bo możesz np. tak :
1) −−−−−−−−−−−−−−−−−
(4x−3)(−5x−2)= 0 ⇔ 4x−3= 0 lub −5x−2= 0 ⇔ 4x= 3 lub −5x=2 ⇔
⇔ x=
34= 0,75 lub x= −
25= − 0,4 ⇔
x∊{34,−25} ;
2) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16x2−81= 0 ⇔ (4x)
2−9
2= 0 ⇔ (4x−9)(4x+9)= 0 i dalej jak powyżej w
1),
ale masz II sposób :
16x2−81= 0 ⇔ 16x
2=81 /
√ ⇔ 4|x|= 9 ⇔ |x|=
94 ⇔
x∊{49,−49}
3) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10x2= −2x ⇔ 10x
2+2x= 0 / :2 ⇔ 5x
2+x= 0 ⇔ x(5x+1)= 0 teraz patrz zad. 1) ⇔
⇔ x=0 lub 5x+1=0 ⇔
x=0 lub
5x= −1 ⇔
x∊{0,−15} ,
4) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1= 4x2+4x ⇔ 4x
2+4x−1= 0 /+2 ⇔ (2x)
2+2*2x*1+1= 2 ⇔ (2x+1)
2= 2 ⇔
⇔ |2x+1|=
√2 ⇔ 2x+1= −
√2 lub 2x+1=
√2 ⇔ 2x= −1−
√2 lub 2x= −1+
√2 /:2 ⇔
⇔ x=
12(−1−
√2) lub x=
12(−1+
√2) ⇔
x∊{−12(1+√2),−12(1−√2) }
5) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x2−5x−2= 0 ⇔ 3x
2−6x+x−2= 0 ⇔ 3x(x−2)+1(x−2)= 0 ⇔
(x−2)(3x+1)=0 i dalej
patrz równanie 1) . ...