Hej
Mam problem z takim zadaniem : W trójkącie prostokątnym krótsza przyprostokątna ma
długość 6, a jeden z kątów ma miarę 60°. Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Więc jeżeli dobrze rozumuje to ten trójkąt ma kąty : 30 , 60 , 90 .
Kąt 90 będzie zapewne na górze . A czy ma jakieś znaczenie gdzie na dole zaznaczę pozostałe
kąty? Chodzi mi o to czy kąt 60 stopni może być zarówno po prawej wtedy gdy kąt 30 jest po
lewej jak i po lewej gdy kat 30 jest po prawej stronie na dole trójkąta ?
Troche namieszałam ale mam nadzieje że rozumiecie o co chodzi
Czy moge go sobie oznaczyć tak jak na rysunku ?
| a+b−c | ||
r= | = ............. = 3(√3−1) | |
| 2 |
Krótsza przyprostokątna jest naprzeciwko kąta 30 czyli
a=6
Z zależności w trójkącie 30,60,90
a = x, b = x√3, c = 2x
Zatem
a = 6, b = 6√3, c = 12
Ze wzoru z 542 wyliczamy promień
| 1 | ||
P = | a*b | |
| 2 |
| 36√3 | 6√3 | |||
r = | = | |||
| 18+6√3 | 3+√3 |
| 12√3 | |
π | |
| 3+√3 |
| 6√3 | ||
r= | = 3(√3−1) po usunięciu niewymierności z mianownika | |
| 3+√3 |
Przepraszam za tak karygodną pomyłkę
mam jeszcze takie zadanie :
Przeciwprostokątna trójkata prostokątnego ma długość 8 a jeden z kątów ostrych ma miare 30
stopni. Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Zrobiłam to zadanie ale niech mi ktoś powie czy dobrze a jak źle to niech poprawi
sin30 = ac tg30=ab
12 = a8 √33 = 4b
a=4 b = 4√3 − 2
r=a + b + c2 = 2√3 − 2