pomocy
f: ∫x5x nie wiem jak sie za to zabrac
20 maj 20:54
ZKS:
Przez części rób.
20 maj 20:57
20 maj 20:58
f: wiem wiem ale wynik wychodzi mi nie ten co trzeba
f'(x) =1
f(x)=x22
g(x)=5x
g'(x) = 5xlog5
20 maj 21:01
ZKS:
To tylko wytłumaczę skąd to się wzięło "e".
5x = eln 5x = ex * ln 5
Wykorzystane własności
alogab = b
logabn = n * logab.
20 maj 21:02
123: Zobacz robisz tą całkę przez części:
| | 5x | | 5x | | 5x | | 1 | |
∫ x5x dx = x |
| − ∫ |
| dx = x |
| − |
| ∫ 5x dx = |
| | ln 5 | | ln 5 | | ln 5 | | ln 5 | |
| | 5x | | 1 | 5x | | 5x | |
x |
| − |
|
| = |
| (x − 1) + C |
| | ln 5 | | ln 5 | ln 5 | | ln 5 | |
20 maj 21:17
20 maj 21:19
f: dziekuje bardzo!
20 maj 21:29
123: Wynik się zgadza przynajmniej?
20 maj 21:31