miary kątów trojkata
Zośka: Wierzchołki trójkąta ABC wpisanego w okrąg podzieliły go na łuki w stosunku 5:3:&. Oblicz miary
kątów tego trojkąta
20 maj 17:48
pigor: ..., czy ten funt & to 7

, czyli 5 :3 : 7 , zakładam, że tak , to :
podziałowi okręgu w stosunku 5:3:7= 5k : 3k : 7k odpowiada suma kątów środkowych
5k+3k+7k= 360
o ⇔ 15k= 360
o / : 15 ⇔
k=24 , zatem szukane miary kątów wpisanych
(zarazem miary kątów trójkąta ABC) wynoszą odpowiednio :
∡A= 125k=
125*24= 5*12=
60o ,
∡B= 123k=
123*24= 3*12=
36o
∡C= 127k=
127*24= 7*12=
84o . ...
20 maj 18:07
Zośka: tak oczywiście 7przepraszam to z pośpiechu..
dziękuję serdecznie za rozwiązanie
20 maj 18:18
Zośka: a skąd sie wzięlo to 1/2?
20 maj 18:22
Krzysiek : . A jak jest zaleznosc pomiedzy katem srodkowym a wpisanym opartym na tym samym luku?
Zajrzyj do ksiazki albo do notatek i bedziesz wiedziec dlaczego
20 maj 19:26
Zośka: gdybym miała możliwość to z pewnością bym to uczyniła i nie zawracała komuś głowy, ale dziękuje
za cenną uwagee Krzysiek
20 maj 19:35
Zośka: a tak bez ironii, to mógly ktoś podać tą zależność?
20 maj 19:38
vitek1980: wpisany jest 2 x mniejszy od środkowego
20 maj 19:39
Zośka: dziękuje!
20 maj 19:44
20 maj 20:53