Krzysiek : Piszesz Dziekuje a potem co sie dzieje ze piszesz jeszcze raz to samo .
czego nie rozumiesz
masz takie podstawowe tozsamosci trygonometryczne
sin
2x+cos
x=1 to np sin
x=1−cosx
2 to sinx=
√1−cosx2 to samo zrob z cos
2x =1−sin
x to
cosx=
√1−sin2x
tgx*ctgx=1 −−ta zapomniana czasem ratuje dupe . SProwadzanie do wspolnego mianownika i
przeksztalcen podstawowych musisz sie nauczyc sam

Teraz z tych podstawowych mozesz wyprawidzic wiele pochodnych tozsamosci
Pokaze CI jedna
| | sinx | |
mamy tgx= |
| i jesli przyjmiemu ze cosx=√1−sin2x to mozemy tgx zapisac jako |
| | cosx | |
| | sinx | |
tgx= |
| czyli jak widzisz mozesz wyliczyc tg kata znajac tylko sin nie potrzeba |
| | 1−sin2x | |
wyliczac cosinusa MOzesz sie oczywiscie pobawic i wyliczyc sobie wiele innych