matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udownij
ktoss:
Udowodnij ze (cosα/1−sinα) − tgα =1/cosα
20 maj 16:09
Mila:
cosα
sinα
L=
−
=sprowadzamy do wspólnego mianownika
1−sinα
cosα
cos
2
α−sinα*(1−sinα)
=
=
(1−sinα)*cosα
cos
2
α−sinα+sin
2
α
1−sinα
1
=
=
=
=P
(1−sinα)*cosα
(1−sinα)*cosα
cosα
20 maj 16:52
ktoss:
dzięki
20 maj 16:54
Mila:
20 maj 16:55