Jakby ktoś mógł chociaż 1 rozwiązać, to już bd baardzo wdzięczna
1) Na hiperboli X2 − y2 = 4 wyznacz punkt leżący najbliżej punktu (0,2)
2) Znajdź wymiary walca o największej objętości i takiego, że jego całkowita powierzchnia
wynosi 6 π
3) Znajdź wymiary prostopadłościanu o największej objętości i podstawie kwadratowej, którego
przekątna ma długość 8√2
| x2 | y2 | |||
4) W elipsę | + | = 1 wpisano prostokąt o największym polu. Oblicz to pole. | ||
| 16 | 4 |
x2 − y2 = 4
y = √x2 − 4 (górne gałęzie hiperboli) lub y = −√x2 − 4 (dolne gałęzie).
Bierzemy y = √x2 − 4 i szukamy punktu B lub C leżących najbliżej punktu A(0, 2), przy czym
|AB| = |AC| = d, B = (x0, y0) = (x0, √x02 − 4)
d = √(x0 − 0)2 + (y0 − 2)2 → minimum,
Wstaw √x02 − 4 w miejsce y0, otrzymasz d(x0), wyznacz pochodną d'(x0)
i na jej podstawie wyznacz minimum funkcji d(x0),
Powinno wyjść: x0 = √5 i y0 = 1 lub x0 = −√5 i y0 = 1
Zadanie 2.
| 3 − r2 | ||
2πr2 + 2πrH = 6π ⇒ r2 + rH = 3 ⇒ H = | , r, H > 0 | |
| r |
Jesteś genialny
Analizuję zad 1 i kompletnie nie wiem jak obliczyć
d'(xo). Wychodzą mi takie rzeczy z kosmosu, które pierwszy raz na oczy widzę
Mógłbyś mi
wyjaśnić, jak to policzyć
Za 2 się nawet jeszcze nie zabrałam
Ale zaraz się zabiorę, może
to mi bd lepiej szło
W każdym razie dziękuję
Jakieś takie prostsze od tego 1
| 8√2 | ||
Czy w 3 powinny wyjść tak kosmiczne liczby, jak √ | (to wszystko jest pod | |
| 3 |
A pozostałych nie umiem
dalej
************************************************
W każdym razie dziękuję
| 8√2 − b2 | ||
stosować pierwiastków. Wyszło mi zatem : V(b) = | * b | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Natomiast pochodne to: (podstawiając 1 x) − P'(y) = 16 * y * (4y2 − 16)− | (ta − | |||
| 2 | 2 |
3)
d=8√2
d2=p2+c2
(8√2)2=a2+a2+c2
64*2=2a2+c2
c2=128−2a2
c=√128−2a2
V(a)=a2*√128−2a2
| −4a | 2a3 | |||
V'(a)=2a*√128−2a2+a2* | =2a√128−2a2− | ⇔ | ||
| 2√128−2a2 | a2*√128−2a2 |
| 2a(128−2a2)−2a3 | ||
V'(a)= | ||
| √128−2a2 |
| 256a−4a3−2a3 | ||
V'(a)= | ||
| a2*√128−2a2 |
| 8√6 | ||
a=c= | ||
| 3 |
4)
| x2 | y2 | ||
+ | =1 | ||
| 16 | 4 |
| y2 | x2 | ||
=1− | /*4 | ||
| 4 | 16 |
| x2 | ||
y2=4− | ||
| 4 |
| 16−x2 | ||
y2= | ||
| 4 |
| √16−x2 | ||
y= | ||
| 2 |
| √16−x2 | ||
M=(x, | ) | |
| 2 |
| √16−x2 | ||
P▭=4x*y=x* | ||
| 2 |
| −2x | ||
P'=2*√16−x2+2x* | ||
| 2√16−x2 |
Np. w 3 kompletnie nie rozumiem 3 linijki. Tam, gdzie (8√2)2
jest podstawione do wzoru objętości. Ale nie chcę Cię już męczyć bardziej
W
każdym razie nie rozumiem
d2=p2+c2 z tw. Pitagorasa, masz braki z LO.
p − przekątna podstawy, czyli kwadratu o boku a
p2=a2+a2
p2=2a2
Przepraszam za kłopot. Teraz znowu nie rozumiem pochodnej (też 3).
Smacznego
Jakby co to się odezwę
A w 4 wyszło mi x=2√2, y=√2, czyli P=16. Jest dobrze, że znowu
gdzieś błąd popełniłam?.
Dziękuję Ci, naprawdę bardzo mi pomogłaś
1 i 5 sobie już chyba daruję, bo
nie mam sumienia i tym jeszcze Ci głowę zawracać, jak i tak masz mnie już pewnie dosyć
Postaraj się 5 rozwiązać, to przecież elipsa.
x2 + 3y2 = 12 /:12
| x2 | y2 | ||
+ | y2=1 | ||
| 12 | 4 |
| x2 | y2 | ||
+ | =1 postac kanoniczna | ||
| (2√3)2 | 22 |
| 1 | ||
y2=4− | x2 | |
| 3 |
| 1 | ||
PΔ=2* | x*(2−√4−(1/3)x2)⇔P'(x)=0 dla x=0 nie odpowiada warunkom zadania | |
| 2 |
| 2√36−3x2−2x2+12 | ||
P'= | ||
| √36−3x2 |
| 1 | ||
Liczę pole Δ CDB Niebieskiego, | |CD|*|DB| | |
| 2 |
CD i BD
W Twoim zadaniu
x −wsp x−owa punktu B na elipsie ( właśnie ją chcemy policzyć)
y=−√4−(1/3)x2 dla obranej x
Ale wysokość liczymy h=CD=2+|−√4−(1/3)x2|=2+√4−(1/3)x2
Dziękuję pięknie
Jesteś wielka
Nigdy bym na to nie wpadła
Jak tak patrzę teraz to wydaje się proste