Trygonometria
Licealista_Theosh:

Siemka
trygonomertia
Ramię trójkąta równoramiennego ma długość 12 i tworzy z podstawą kąt o mierze 45
0.
a) Oblicz wysokość tego trójkąta poprowadzoną do podstawy.
b) Z wierzchołka tego trójkąta poprowadzono odcinek dzielący kąt między ramionami w stosunku
2:1. Oblcz pole powstałych trójkątów.
Chyba naryswałem dobry rysunek?
20 maj 23:41
Mila: Zaznaczyłeś kąt 450 między ramionami.
20 maj 23:52
Mila: Dalej sam, czy rysować?
20 maj 23:53
Licealista_Theosh:

Fakt. Już poprawiam.
α= 45
0
20 maj 23:54
Licealista_Theosh: Punkt a spoko zrobię:
| | h | |
sin450= |
| ⇒ 12sin450 =h
|
| | 12 | |
gorzej z b.
20 maj 23:56
Mila:

a)
1) ΔACB jest równoramienny⇔∡A=∡B=45
0⇒∡C=90
0
2)c
2=12
2+12
2
c=12
√2
h=EB=6
√2
b)
21 maj 00:06
Mila:

| | 1 | | √3 | |
P1= |
| *12*d*sin60=6*d* |
| =3d*√3 |
| | 2 | | 2 | |
P
1+P
2=72
3d*
√3+3d=72
3d(
√3+1)=72
d(
√3+1)=24/*(
√3−1)
d*(3−1)=24(
√3−1)
2d=24(
√3−1)
d=12*(
√3−1) podstaw do P
1 i P
2
P
1=3*12*(
√3−1) *
√3
P
2=3*12*(
√3−1)
sprawd rachunki, bo idę spac.
21 maj 00:26
Licealista_Theosh: Dobranoc
21 maj 00:30
Mila:
21 maj 00:31
Eta:
21 maj 00:33
Bogdan:
| | 1 | |
Pole większego trójkąta: P1 = |
| *12*8√2*sin45o = 48 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole mniejszego trójkąta: P2 = |
| *12*4√2*sin45o = 24 |
| | 2 | |
21 maj 09:51
Bogdan:
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC: P = |
| *12*12 = 72 |
| | 2 | |
| | 2 | |
Pole trójkąta ADC: P = |
| P = 48 |
| | 3 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta DBC: P = |
| P = 24 |
| | 3 | |
21 maj 10:16
Mila:

EB=6
√2
h=6
√2
tg75=2+
√3
6
√2=(2+
√3)*|ED| /*(2−
√3)
6
√2*(2−
√3)=(4−3)*|ED|
12
√2−6
√6=|ED|
|DB|=6
√2−12
√2+6
√6
|DB|=6
√6−6
√2≠4
√2
21 maj 16:10
Bogdan:
Odcinek AB o długości 12
√2 podzieliłem w stosunku 2:1 (w zadaniu podzielono nie odcinek AB,
a kąt ACB), stąd moje |AD|=8
√2 i |DB|=4
√2 i z tymi wartościami obliczyłem pola trójkątów.
Moje obliczenia są zgodne z przyjętymi oznaczeniami na moich rysunkach, ale oczywiście
nie jest to zadanie przedstawione przez autora wątku.
Błędnie odczytałem treść zadania, zacznę chyba okulary zakładać do czytania,
pozdrawiam
Milo
21 maj 16:40
Mila:
Napisałam sprostowanie, gdyż najczęściej uczniowie rozwiązują Twoim sposobem, to wielka pokusa
podzielić tak podstawę przy podanej treści.
Pozdrawiam
21 maj 17:00
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
| | 1 | |
|CA| = |CB| = 12, pole trójkąta ABC: P = |
| *12*12 = 72 |
| | 2 | |
Trójkąt CED jest trójkątem o kątach 30
o, 60
o, 90
, stąd |DE| = w
√3
| | 12 | |
w + w√3 = 12 ⇒ w = |
| |
| | √3 + 1 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta CAD P1 = |
| *12*w |
| | 2 | |
Pole trójkąta CDB P
2 = P − P
1
21 maj 17:03