Funkcja kwadratowa
Nika: Dana jest funkcja f(x)= −2(x−2)kwadrat+4.Podaj współrzędne wierzchołka paraboli będącej
wykresem funkcji g.
a)g(x)= −f(x)+1
b)g(x)= f(−x)+2
Jak to wgl. obliczyć?
18 maj 23:26
bezendu:
f(x)=−2(x−2)2+4
f(x)=−2(x2−4x+4)+4
f(x)=−2x2+8x−4
a) g(x)=−(−2x2+8x−4)+1=2x2−8x+5 wylicz teraz p i q
b) g(x)=f(−x)+2=−2(−x)2+8(−x)−4+2=−2x2−8x−2 i też policz p i q
18 maj 23:31
Nika: Nie mam pojęcia jak obliczyć te p i q.
W odpowiedziach jest tylko,że wychodzi w a)(2,−3) b)(−2,6).
A jakim cudem ma tak wyjść?
18 maj 23:38
18 maj 23:41
Nika: Fajnie by było,żebym ja jeszcze znała te wzory, pierwszy raz je widzę, ale dziękuję.
18 maj 23:46
bezendu: Jaki dział przerabiasz?
18 maj 23:49
18 maj 23:52
bezendu: Do pierwszego Δ=24
18 maj 23:55
Nika: Funkcja kwadratowa
19 maj 00:12
Nika: a skąd się ta delta wzięła? z jakich wyliczeń?
19 maj 00:26
Basiek: <wtrąca się>
f(x)=2x
2−8x+5
Δ=(−8)
2−2*2*5=64−40=24
19 maj 00:32
Nika: Basiek dziękuje bardzo
19 maj 00:34
Basiek: A nie ma problemu. Masz jeszcze coś?
19 maj 00:34
Nika: A w tym drugim ile będzie?
19 maj 00:35
Basiek: f(x)=2x2−8x+5
Δ=(−8)2−4*2*5=64−40=24
Chochlik.
g(x)=−2x2−8x−2
Δ=(−8)2−4*(−2)*(−2)= 64−16=48
19 maj 00:41
Nika: a wgl. tak przy okazji skąd wzięły się te liczby te −8 do kwadratu albo jak na górze jest inny
wzór a na dole zamiast 8x jest 2*2.
19 maj 00:41
Basiek: wzór:
Δ=b
2−4ac
Możesz sobie początkowo wypisywać współczynniki. Np. w 5−ciu, czy tam 10−ciu przykładach
pierwszych.

w pierwszym: a=2, b=−8, c=5
w drugim: a=−2, b=−8, c=−2
19 maj 00:44
Nika: Mega,już wszystko wiem, dziękuje wam bardzo bardzo
19 maj 00:47
Basiek: 
Dobranoc.
19 maj 00:48
Ania: Wprowadzenie delty w liceum aktualnie jest dopiero po dziale przesuwania o wektor, dlatego tyle
problemów. p i q odczytujesz ze wzoru ogólnego f(x) = a(x−p)2 + q
30 maj 20:40
Daria: f(x)=2(x− √2)*(x+ √2)
10 maj 17:18