pigor: ..., np. tak )
a)
| | −b | |
f(x)=−x2+4x−1 i p= |
| = U(−4}{−2}= 2 ∉ (nie należy do)<−2;0> , |
| | 2a | |
zatem
f(−2)= −(−2)
2+4*(−2)−1= −4−8−1=
−13 i
f(0)= −1 > −13 , więc spośród
tych dwóch wartości f(−2)=
−13 − szukana wartość
najmniejsza, zaś
f(0)=
−1 −
największa
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | −b | | −1 | |
g(x)= 12x2+x−3 i p= |
| = |
| = −12 ∊ (należy do) <−2;0> |
| | 2a | | 2 | |
zatem
g(−
12)=
12*
14−
12−3=
18−
48−3=
−358 ,
g(−2)=
12*4−
12−3= 2−3−
12=
−112 ,
g(0)=
−3 stąd, porównując te 3 wartości funkcji g stwierdzam , że
g(−
12)=
−358 − szukana wartość
najmniejsza, a
g(−2)=
−112 − wartość
największa ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie zrób sobie przykład b) . ...