wzory skróconego mnożenia
Mateusz: mam takie oto wyrażenia do uproszczenia tylko że nie wiem co mam robić, prosiłbym żeby ktoś
rozwiązał dla mnie te przykłady tłumacząc krok po kroku
(z+6)2=
(2b−4a)2=
(t−5)(t+5)=
(3d+14k)(3d−14k)=
18 maj 16:38
ojtek: Wszystko, czego potrzebujesz jest tu
55
18 maj 16:44
Mateusz: zrobiłem 1szy przykład i wyszło mi:
(z+6)2=z2+2*z*6+62=z2+12z+36
dobrze?
18 maj 18:44
bezendu:
18 maj 18:45
Mateusz: proszę o sprawdzenie poniższych przykładów
(2b−4a)2= (2b)2−2*2b*4a+4a2=4b2−16ba+16a
(t−5)(t+5)=t2−52=t2−25
prosiłbym również o zrobienie ostatniego podanego przykładu, i wyjaśnienie mi go
18 maj 19:20
bezendu:
(2b−4a)2=4a2−16ab+16b2
ostatni przykład zrób tak jak ten wyżej ten sam wzór
18 maj 19:22
Dominik: w pierwszym zgubiles kwadrat
(2b − 4a)2 = 4b2 − 16ab + 16a2
drugi ok. ostatni przyklad sprobuj zrobic sam, jest taki sam jak (t − 5)(t + 5).
18 maj 19:23
bezendu:
u mnie jest błąd powinno być oczywiście 4b2 a nie 4a2
18 maj 19:26
Mateusz: (t−5)(t+5) zrobiłem dobrze?, ostatni wyszedł mi tak:
(3d+14k)(3d−14k)=9d2−0,06252
18 maj 19:55
bezendu: Źle masz
9d2−0,0625k2
19 maj 00:00