wykonaj działania
zycienakredycie: wykonaj działania i przeprowadz redukcje wyrazów podobnych .
(2x−3y)2−(3x−y)(3x+y)+(x−2y)3)−(8x−7y)(−2y)
17 maj 00:15
17 maj 00:16
Eta:
17 maj 00:18
zycienakredycie: ooo matko ,zebym ja jeszcze z tego cokolwiek rozumiała
17 maj 00:26
bezendu:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
na 3 potęgi nie chcę mi się pisać masz w linku
wzory skróconego mnożenia były w gimnazjum....
17 maj 00:27
Eta:
@
bezendu
No to pomóż spłacić ten kredyt
17 maj 00:32
bezendu:
ok
17 maj 00:33
bezendu:
4x2−12xy+9y2−(9x2−y2)+(x3−6x2y+12xy2−4y2)−(−16x+14y2) poopuszczaj nawiasy teraz i
uprość co się da
17 maj 00:39
bezendu: ostatni nawias (−16xy+14y2) tam zjadłem y
17 maj 00:40
zycienakredycie: dziekuje
17 maj 13:08
nieumiemmatmy: Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych.
a) 2a+4ab−b−3a²+8a+5a²=
b) 4(a+b)+(a−3b)=
c) 7(d−e)−3(e+d)=
d) (2y−6)(3−4y)=
e) (x+1)(x+2)+(x+2)(x−1)=
f) (6a−4b)(2a+b)−(a+5b)(7a−3b)=
g) (3x−2)²−4x²−10x+15=
14 gru 13:55
Krzychu: 4+2y+7y−13y
7 gru 14:47