Algebra - jądra, obrazy
pontini:
1.Proszę wyznaczyć jądro, obraz przekszałcenia liniowego f oraz ich wymiary, gdzie f: R4→ R3
zadane jest następująco: f(x,y,z,t) = (x + 2y, y + 2z, z +2x)
2. Niech x = [x1,x2,x3] oraz y = [y1,y2,y3] będą wektorami w R3. Czy funkcja :
|1 0 −1 | | y1 |
(x,y) = [x1,x2,x3] * | 0 1 0 | * | y2 |
|−1 0 2 | | y3 |
Proszę o pomoc w tych zadaniach.
16 maj 21:28
pontini: zapomniałem dopisać treść do 2 zadania uzupełnienie to
Czy funkcja jest iloczynem skalarnym w R3.
16 maj 21:30
pontini: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc chociaż jakaś wskazówka
16 maj 22:00
16 maj 22:24
pontini: Ok dzięki ułatwiło mi to troche. Wzorowałem sie na tamtych przykładach chociaż jest to troche
zagmatwane ale udało mi się wyciągnąć info jak obliczyć obraz i jego wymiar. Co do drugiego to
trzeba sprawdzić założeniami iloczynu skalarnego ?
16 maj 22:52
Krzysiek: tak
16 maj 23:07