algebra
dawid: Trivial mógłbyś zajrzeć tu?

Wykaż, że A ∩ B jest podprzestrzenią V oraz pokaż, że:
dim(A+B)=dim(A)+dim(B)−dim(A∩B).
Wiemy, że A i B są skończenie wymiarowymi podprzestrzeniami V.
25 kwi 15:54
Trivial: Te zadania są wszystkie takie same... Mógłbyś się trochę wysilić.
25 kwi 18:03
dawid: Ale, że z definicji ?
25 kwi 18:39
Trivial:
Dwa warunki:
1. Suma dwóch wektorów z U pozostaje w U.
2. Wektor z U pomnożony przez skalar również jest w U.
25 kwi 19:24
dawid: Znaczy mówimy wpierw o dowodzeniu A ∩ B, to czy nie powinniśmy wykorzystać wiedzy, że A i B
są skończenie wymiarowymi podprzestrzeniami V ? Bo cały czas szukam co to dokładnie znaczy − w
sensie definicji.
25 kwi 19:32
Trivial:
To że są to skończenie wymiarowe przestrzenie liniowe oznacza tyle, że można je przedstawić w
postaci wektorów. Czyli np może być że V = R3 albo coś podobnego.
25 kwi 19:36
dawid: ok, to wpierw A ∩ B, tylko jak to wykorzystać
wiem, że można to rozpisać:
<v1, v2> e A ∩ B ⇔ v1 ∊ A ∧ v2 ∊ B
To może się jakoś przydać ?
25 kwi 19:38
Trivial: Zobacz czy warunki z (19:24) działają dla U = A∩B.
25 kwi 19:45
dawid: To wiem, ale chodziło mi o coś innego:
∀v1, v2∊ U v1 + v2 ∊ U
i chodziło mi o to, czy te wektory podstawić pod to co wyżej rozpisałem, czy dało by tak radę ?
25 kwi 19:50
dawid: Skoro U = A ∩ B
to czy możemy zapisać:
v1 + v2 ∊ U
v1 + v2 ∊ A ∩ B
(v1 + v2) ⇒ A ∩ B
(v1 + v2) ⇒ <v1, v2> ∊ A ∩ B
(v1 + v2) ⇒ v1 ∊ A ∧ v2∊B
ale pewnie to bez sensu
25 kwi 19:57
Trivial:
Rozwiązanie ma być dla dowolnych wektorów (a nie tylko dwuwymiarowych).
Niech u ∊ A∩B ⇔ u ∊ A ⋀ u ∊ B oraz v ∊ A∩B ⇔ v ∊ A ⋀ v ∊ B.
1. u+v ∊ A∩B ⇔ u+v ∊ A ⋀ u+v ∊ B.
Skoro u oraz v należą do A, to u+v również należy do A (definicja przestrzeni liniowej).
Analogicznie dla B.
A zatem u+v należy do A oraz B. OK
2. αu ∊ A∩B ⇔ αu ∊ A ⋀ αu ∊ B.
Tak samo jak punkt 1...
25 kwi 20:22
dawid: αu ∊ A ∩ B ⇔ αu ∊ A ∧ αu ∊ B
Jeżeli u należy do A, to αu też należy do A oraz jeżeli u należy do B, to także αu należy do B.
Więc αu należą do A i B.
tak ?
25 kwi 20:36
Trivial: Tak. I to wystarczy, żeby αu należało do A∩B.
25 kwi 20:38
dawid: Takie to proste było

, brakuje mi obycia w dowodach.
A jak zrobić to z tym dimem? Bo tego jeszcze nie miałem na wykładzie, a chciałbym poznać co to
znaczy (tj.: czytałem o tym − gdzieś było napisane, że jest to moc dowolnej bazy przestrzeni
liniowej). Ale chciałbym widzieć jak to zrobić.
25 kwi 20:43
Trivial:
dim(A) to wymiar przestrzeni A. Jest to minimalna ilość wektorów bazowych, które rozpinają tę
przestrzeń.
Przykład 1
R3 to przestrzeń wszystkich wektorów trójwymiarowych. Żeby ją opisać trzeba użyć przynajmniej
3 wektorów − np. (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1). Wtedy każdy inny wektor możemy opisać jako
kombinację liniową tych 3 wektorów.
(3,2,1) = 3*(1,0,0) + 2*(0,1,0) + 1*(0,0,1).
podsumowując, dim(R3) = 3.
Przykład 2
Weźmy wektory R3 leżące na płaszczyźnie opisanej równaniem x+y+z = 0.
1. Czy te wektory tworzą podprzestrzeń?
2. Jakie wektory tworzą bazę tej przestrzeni?
3. Jaki jest jej wymiar?
25 kwi 20:52
dawid: A co znaczy "rozpinają tę przestrzeń" − może pytania wydają się śmieszne, ale chcę dobrze
zrozumieć ten materiał i zagadnienia z nim związane.
A te podpunkty w przykładzie 2 to dla mnie?
1) Trzeba sprawdzać to z definicji, czy jest jakiś szybszy sposób ?
25 kwi 20:58
Trivial:

Wektory rozpinają przestrzeń kiedy każdy element tej przestrzeni można opisać jako kombinację
liniową tych wektorów.
| | | | | |
Powiedzmy, że mamy wektory | oraz | . Wektory te rozpinają przestrzeń |
| | | |
| | | | | |
U = { c* | + d* | | c,d ∊ R } |
| | | |
| | | |
Czyli np. wektor | ∊ U, gdyż możemy dobrać c = 2 oraz d = 1. Okazuje się, że U = R2, |
| | |
| | | | | |
gdyż możemy wziąć wektory | (c = 0, d = 1) oraz | (c = 0.5, d = −0.5), które |
| | | |
rozpinają przestrzeń R
2 i należą one do U. Wymiar tej przestrzeni to 2 (dim(R
2) = 2).
| | | | | |
Tym razem weźmy wektory | oraz | . Jaką przestrzeń rozpinają? |
| | | |
| | | | | |
U = { c* | + d* | | c,d ∊ R } |
| | | |
Ale tak naprawdę wektory te nie są "niezależne". Jeden z nich możemy otrzymać mnożąc drugi z
| | | | | |
nich przez liczbę: | = 2* | , czyli U nie będzie już całym R2, ale pewnym wycinkiem |
| | | |
R
2 (prostą przechodzącą przez środek układu współrzędnych).
| | | |
U możemy opisać używając tylko jednego wektora bazowego: | , a zatem jej wymiar to 1. |
| | |
25 kwi 21:14
Trivial: Te pytania są dla Ciebie, a w pierwszym wystarczy jeśli uzasadnisz dlaczego tak jest.
25 kwi 21:16
dawid: Weźmy wektory R3 leżące na płaszczyźnie opisanej równaniem x + y + z = 0.
Odnośnie pytań:
1. Czy te wektory tworzą podprzestrzeń?
2. Jakie wektory tworzą bazę tej przestrzeni?
3. Jaki jest jej wymiar?
Ad 1.
Troszkę się pogubiłem w definicjach, ale czy nie wystarczy sprawdzić, czy nie są liniowo
zależne? Czyli α1x + α2y + α3z = 0, a skoro to równa się 0 więc, są liniowo niezależne więc
tworzą podprzestrzeń ?
25 kwi 21:30
dawid: mam pytanie odnośnie przykładu z wektorami:
| | | | | |
napisałeś | i | i przykład: c = 2, d = 1 |
| | | |
| | | |
2*(2, 1) + 1 * (1, 0) = (4, 2) + (1, 0) = (5, 2), a ty napisałeś | gdzie jest mój błąd ? |
| | |
25 kwi 21:43
dawid: I dlaczego wymiar tej przestrzeni z przykładu z wykresem wynosi 2(dim(R2)) = 2 mógłbyś to
jakoś uzasadnić ?
25 kwi 21:47
Trivial:
| | | | | |
Wykres jest dla przykładu drugiego, a błąd jest w tym że mamy wektory | , | , a nie |
| | | |
| | | | | |
| i | .  |
| | | |
Odnośnie wcześniejszego:
Nie taka jest definicja liniowej niezależności, a poza tym tutaj nigdzie jeszcze nie ma
wektorów.

Tutaj masz obrazek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x%2By%2Bz+%3D+0
Przy pytaniu 1 chodzi mi o sławne 2 warunki.
1. Czy sumując dowolne dwa wektory z U dalej będziemy w U?
2. Czy mnożąc dowolny wektor z U dalej lądujemy w U?
Po pierwsze, trzeba zauważyć, że wektor (0,0,0) spełnia równanie, a zatem jest szansa, że
wektory leżące na tej płaszczyźnie tworzą podprzestrzeń. Jeśli by to nie zachodziło od razu
odrzucamy kandydata. Wynika to z warunku drugiego u∊U ⇒ αu∊U dla α=0.
Lekka odpowiedź:
Płaszczyzna w R
3 z zerem tworzy swój własny płaski świat.

Wyobraźmy sobie nieskończony
stół. Po stole chodzą mrówki, które mogą poruszać się tylko w 4 kierunkach. Nie mogą skakać do
góry. Wektory mogą symbolizować ich kierunek ruchu. Jeżeli zero nie należałoby do płaszczyzny
to niektóre wektory wskazywałyby kierunek do góry. Wtedy można byłoby łatwo wypaść ze stołu.
Jeśli nie możemy wypaść to mamy przestrzeń.
25 kwi 21:55
Trivial:
A wymiar jest 2 gdyż taka jest definicja wymiaru.
"Jest to minimalna ilość wektorów bazowych, które rozpinają tę przestrzeń."
Czyli jeśli mamy przestrzeń R
2, to kombinacje jednego wektora nie wystarczy żeby ją całą
opisać.
Kombinacje dwóch wektorów wystarczą. Kombinacje trzech wektorów są zbędne, gdyż ten trzeci sam
jest kombinacją dwóch pozostałych. Np.
| | | | | |
1. c* | ← nie da się tym opisać np. punktu | dla żadnego c |
| | | |
| | | | | | | |
2. c* | + d* | ← można opisać każdy punkt | , czyli całe R2 |
| | | | |
| | | | | | | | | |
3. c* | + d* | + e* | ← wektor | jest zbędny, można go utworzyć z |
| | | | | |
pozostałych:
Czyli wymiar R
2 to 2.
25 kwi 21:59
Trivial: A z tym wektorem 21:43 to rzeczywiście masz rację. Mamy wektory bazowe:
| | | | | | | |
| oraz | kombinacja c,d która tworzy wektor | to |
| | | | |
25 kwi 22:03
dawid:

Łatwiej byłoby odpowiedzieć gdybyśmy operowali na układzie dwuwymiarowym, a nie
trzywymiarowym. Łatwiej sobie to wyobrazić

, a ta "lekka odpowiedź" to właśnie do tych dwóch
podpunktów − wyżej napisanych ?
Mrówki − mogą poruszać się tylko w 4 kierunkach, a dlaczego nie w trzech skoro operujemy na
płaszczyźnie w R
3 ? Mrówki przecież mogą poruszać się w nieskończenie wielu kierunkach
przecież.
Aby wykorzystać wskazówkę, trzeba ją wpierw zrozumieć
25 kwi 22:05
dawid: Ok, to jeżeli jesteśmy przy wektorach rozpinających mam jeden przykład którego z nich nie
rozumiem, mianowicie: muszę określić wymiar przestrzeni rozpinajacej dla przykładu:
(1, 0, 1, 0), (−1, 2, 0, 1), (0, 2, 1, 1), (0, 0, 1, 1).
Podobno będzie to 3, ale nie bardzo widzę jeszcze dlaczego.
25 kwi 22:11
Trivial:

Oto chodzi właśnie w podprzestrzeniach liniowych. Mamy świat 3D, w którym znajduje się mały
świat 2D. Żadne dozwolone operacje na świecie 2D (dodawanie wektorów, mnożenie przez skalar)
nie pozwalają na jego opuszczenie.
Mrówki mogą poruszać się w 4 kierunkach (w rozumieniu codziennym, czyli prawo, lewo, do przodu,
do tyłu). Ich ruch można opisać poprzez sumę
dwóch wektorów bazowych (które nie leżą na
jednej linii, wtedy nie wystarczą). Każdy
inny wektor tej płaszczyzny można zapisać jako
kombinację wektorów
bazowych.
25 kwi 22:12
Trivial:
(1, 0, 1, 0), (−1, 2, 0, 1), (0, 2, 1, 1), (0, 0, 1, 1).
Można zauważyć, że
(0, 2, 1, 1) = 1*(1, 0, 1, 0) + 1*(−1, 2, 0, 1), a zatem trzeci wektor nie wnosi nic nowego
jeśli chodzi o przestrzeń.
25 kwi 22:18
dawid: ale jak ty to tak szybko zauważyłeś

?
25 kwi 22:20
Trivial:
Współczynniki nie były jakieś specjalnie trudne do odgadnięcia.

Miejsca charakterystyczne na
które trzeba zwracać uwagę to zera. W ogólnym przypadku trzeba rozwiązać układ równań
Ax = 0
gdzie A jest macierzą utworzoną z wektorów, a x = (x
1,x
2,...,x
n) poszukiwaną kombinacją
liniową. W przypadku, gdzie wektory są liniowo niezależne jedynym rozwiązaniem jest x =
(0,...,0).
25 kwi 22:23
dawid: czyli w takich przypadkach, aby sprawdzić czy jaki jest wymiar trzeba posprawdzać odpowiednie
wektory ? tylko skąd u Ciebie tam się wzięły te dwie jedynki?
25 kwi 22:25
Trivial:
Te jedynki napisałem żeby dobrze było widać jakie są stałe kombinacji liniowej (mogłem równie
dobrze ich w ogóle nie pisać).

Ogólna metoda sprawdzania wymiaru przestrzeni to utworzenie
macierzy A z wektorów, dokonanie na niej eliminacji Gaussa (RREF) i policzenie ilości
schodków.
Mam do tego program, zaraz odpalę.
25 kwi 22:30
dawid: eliminacji Gaussa jeszcze nie miałem,
hmm ale ten przykład co pokazałeś to on nie jest potwierdzeniem, że da się utworzyć wymiaru 2 ?
Bo pokazałeś, że dwa się trzeci z dwóch utworzyć
25 kwi 22:33
Trivial:
1 −1 0 0
0 2 2 0
1 0 1 1
0 1 1 1
w3 := w3 − (1)*w1
1 −1 0 0
0 2 2 0
0 1 1 1
0 1 1 1
w2 := w2/(2)
1 −1 0 0
0 1 1 0
0 1 1 1
0 1 1 1
w1 := w1 − (−1)*w2
w3 := w3 − (1)*w2
w4 := w4 − (1)*w2
1 0 1 0
0 1 1 0
0 0 0 1
0 0 0 1
Kolumna 3 oznaczona jako wolna
w4 := w4 − (1)*w3
1 0 1 0 ← schodek
0 1 1 0 ← schodek
0 0 0 1 ← schodek
0 0 0 0
wymiar: 3
25 kwi 22:34
Trivial:
Widać, że 3 wektor nie wnosił nic nowego, bo 'schodek' był w kolumnach: 1, 2, 4. W kolumnie 3
schodka nie było.
25 kwi 22:37
Trivial:
Żeby mieć potwierdzenie, trzeba sprawdzić czy pozostałe 3 wektory są liniowo niezależne. Metoda
Gaussa szybko to sprawdza.
25 kwi 22:38
dawid: no ale jak ktoś nie zna eliminacji gaussa i nie wie co to schodek [jak ja], to jak znaleźć coś
takiego.
Bo wątpię abym mógł to wykorzystać przy rozwiązaniu, a jakoś sprawdzić muszę.
A to twoje:
(0, 2, 1, 1) = 1*(1, 0, 1, 0) + 1*(−1, 2, 0, 1)
i trzeci wektor nie wnosi nic nowego, a gdzie wykorzystujemy 4? bo póki co widzę, że
wykorzystujemy dwa wektory to opisania trzeciego.
25 kwi 22:40
dawid: czyli (0, 0, 0, 0) = a*(1, 0, 1, 0) + b * (−1, 2, 0, 1) + c * (0, 0, 1, 1) o to chodzi?
jeżeli to sprawdzimy to mamy z głowy ?
25 kwi 22:42
Trivial: Tak. Jeśli jedynym rozwiązaniem jest a=b=c=0 to są liniowo niezależne.
25 kwi 22:43
dawid: i z tego co wyżej napisałem, otrzymujemy, że a = b = c = 0, więc jest liniowo niezależny
25 kwi 22:44
dawid: ok, a czy można zastosować metodę taką brute force, czyli wpierw spróbować:
(0, 0, 0, 0) = a*(1, 0, 1, 0) + b * (−1, 2, 0, 1) + c * (0, 0, 1, 1) + d * (0, 2, 1, 1)
i jeżeli tutaj będzie liniowo zależny to znaczy, że wymiar jest mniejszy niż 4?
25 kwi 22:45
Trivial:
Zauważ, że same zera zawsze są rozwiązaniem. Czasem istnieją rozwiązania niezerowe. Interesują
Cię tylko one. Żeby to szybko rozwiązać musisz tak poredukować wektory ze sobą, żeby każdy z
nich wprowadzał coś nowego, tj. np.
(1,2,3,4)
(0,2,3,1)
(0,0,2,3)
(0,0,0,4)
Tutaj widać, że są liniowo niezależne. Mamy 4 "schodki", a idąc od dołu, każdy wektor wprowadza
coś nowego.
Dozwolone operacje które nie wpływają na niezależność liniową to dodawanie oraz mnożenie przez
niezerowy skalar.
25 kwi 22:50
dawid: ale moglibyśmy np.: sprawdzać wszystkie metody, tj.: czy da się stworzyć jakiś jeden wybrany z
reszty wektorów
a = b + c + d
b = a + c + d
c = a + b + d
d = a + b + c
wiem, że jest to czasochłonne, ale chyba można tak zrobić? jak nie zna się eliminacji gaussa ?
25 kwi 22:54
dawid: dim(A + B)=dim(A) + dim(B) − dim(A∩B)
Twoim zdaniem da się to jakoś łatwo udowodnić ?
25 kwi 23:06
Trivial:
Takie sprawdzenie jak napisałeś wyżej nie wystarcza. Można policzyć także wyznacznik, ale Gauss
jest szybszy.
Jeśli chodzi o te wymiary... Nieformalnie można tak: Niech n = dim(A); k = dim(B).
A+B to przestrzeń { α*a + β*b | a∊A, b∊B }. Intuicyjnie można stwierdzić, że skoro mamy
wszystkie kombinacje liniowe z przestrzeni A,B to przestrzeń A+B ma wymiar max{n,k}.
Z kolei A∩B to przestrzeń, która zawiera tylko wektory występujące w obu przestrzeniach na raz
(na przecięciu). Zatem dim(A∩B) = min{n,k}. Podstawiamy do wzoru i mamy:
dim(A+B) = dim(A) + dim(B) − dim(A∩B)
max{n,k} = n + k − min{n,k}
max{n,k} + min{n,k} = n + k ← tu już OK, gdyż max{a,b} + min{a,b} = a+b.
25 kwi 23:42
dawid: dobra będę leciał spać

, mógłbyś podrzucić jakiś pomysł postaram się coś z rana pomyśleć,
bo kurczę ciekawe są te zagadnienia

bardzo dziękuję za dzisiejszą pomoc
25 kwi 23:42
dawid: to będę musiał się zastanowić jak to formalnie zapisać, na pewno trzeba będzie udowodnić min i
max, ale da się chyba prościej
25 kwi 23:44
dawid: myślałem, żeby wykorzystać twierdzenie Steinitza, ale to rano pomyślę dogłębniej tym czasem
dobranoc

i jeszcze raz wielkie dzięki
25 kwi 23:46
Trivial: dobranoc.
25 kwi 23:47
25 kwi 23:50
dawid: ok, zrobiłem to sam nawet

udowodniłem dwa lematy i wykorzystałem przy udowodnieniu

a z innej beczki:
Czy przestrzeń jest liniowa:
L(x, y) = (2x − y, x + 3y − 1, 5x + 2y)
wiem, że tutaj mamy R
2 → R
3 i trzeba to robić z definicji:
u
1 = x
1 + y
1
u
2 = x
2 + y
2
u = (x, y)
f(u
1 + u
2) = f(u
1) + f(u
2)
f(x
1 + x
2, y
1 + y
2) = (2(x
1 + x
2) − (y
1 + y
2), (x
1 + x
2) + 3(y
1 + y
2) − 1, 5(x
1 +
x
2) + 2(y
1 + y
2) = (2x
1 + 2x
2 − y
1 − y
2, x
1 + x
2 + 3y
1 + 3y
2 − 1, 5x
1 + 5x
2 +
2y
1 + 2y
2)
I teraz chyba nie da się tego odpowiednio pogrupować, aby zachodziła suma tylko jak to
uzasadnić?
W poleceniu jest napisane również, aby dla przestrzeni liniowych znaleźć ich jądro, wymiar i
oblicz rząd przekształcenia, opisz obraz.
Dobrze myślę?
26 kwi 16:44
Trivial:
Wystarczy dać jeden kontrprzykład. Miejscem, w którym należy zacząć jest −1 w drugiej
współrzędnej L(x,y). Prosty test: L(0,0) = (0,−1,0) powinno być zerem, a nie jest → przestrzeń
nie jest liniowa.
Jądro przekształcenia liniowego to te wektory, które przekształcenie sprowadza do zera.
Przykład:
Dla przekształcenia liniowego L(x,y,z) = (y−x, z−y, x−z) jądrem są wektory postaci: c*(1,1,1),
gdyż:
L(c*(1,1,1)) = c*L(1,1,1) = c*(0,0,0) = (0,0,0).
Żeby znaleźć wszystkie takie wektory, trzeba rozwiązać układ równań Au = 0. Dla tego przykładu
mamy A:
−1 1 0
0 −1 1
1 0 −1
27 kwi 00:06
maciek: ale rozpisanie jest dobre?
27 kwi 00:07
dawid: i z góry przepraszam za zmianę nicku, ale pomagałem innym
27 kwi 00:08
dawid: mam jeszcze dwa przykłady, jeden z nich:
L(x, y, z) = (3x + 5y − 2z, 2x − y) Widzę, że R3 → R2
u1 = x1 + y1 + z1
u2 = x2 + y2 + z2
u3 = x3 + y3 + z3
f(u1 + u2 + u3) = f(u1) + f(u2) + f(u3)
f(x1 + ... + z3) = (3(x1 + x2 + x3) + 5(y1 + y2 + y3) − 2(z1 + z2 + z3), 2(x1 + x2
+ x3) − (y1 + y2 + y3) = (3x1 + 3x2 + 3x3 + 5y1 + 5y2 + 5y3 − 2z1 − 2z2 − 2z3,
2x1 + 2x2 + 2x3 − y1 − y2 − y3 ) i jak to dalej doprowadzić do normalnej formy ?
27 kwi 00:16
Trivial:
Ja nie wiem co robisz przy rozpisywaniu. To się robi tak:
u = (u1,u2,u3)
v = (v1,v2,v3)
u+v = (u1+v1, u2+v2, u3+v3)
L(u+v) = (..., ...)
L(u)+L(v) = (.., ..) + (.., ..) = (..., ...)
Równe?
27 kwi 00:32
Trivial:
A tak na marginesie, każde skończenie wymiarowe przekształcenie liniowe można zapisać w postaci
mnożenia przez macierz. Jeżeli możesz tak zapisać, to od razu masz dowiedzione, gdyż macierze
spełniają wszystkie warunki przekształcenia liniowego.
L(x,y,z) = (3x + 5y − 2z, 2x − y)
W formie macierzowej:
[ x ]
[ z ]
Odczytujemy wartości macierzy A
L, żeby się zgadzało:
3 5 −2
2 −1 0
I to wystarczy, żeby przekształcenie było liniowe.
27 kwi 00:36
dawid: Nie miałem jeszcze macierzy.
A jak to odczytaliśmy to co dalej ?
A czy mógłbyś rozpisać tą swoją metodą skróconą ten przykład? Bo wzorowałem się na :
http://www.matematyka.pl/252971.htm
27 kwi 01:03
Trivial:
Gdy już odczytamy to tyle. Nie zawsze da się to zrobić, ale jeśli się da to od razu wiemy, że
przekształcenie jest liniowe.
a) f(x) = 2x
b) f(x) = ln(x2+2)
c) f(x1,x2,x3) = (x12, x22, x32)
d) f(x) = (5x, x)
e) f(x1,x2,x3) = (x1,x2+1)
a) Zapisujemy jako [2]*[x] (macierzą jest sama dwójka), czyli przekształcenie jest liniowe.
OK
b) Nie da się zapisać w postaci macierzowej. Dajemy kontrprzykład i załatwione.
Np. f(0) powinno być 0, a nie jest, gdyż f(0) = ln(2) FAIL
Dlaczego zawsze f(0) musi być zerem?
f(0) = f(0+0) =f liniowe= f(0) + f(0) = 2*f(0)
f(0) = 2*f(0) → f(0) = 0 dla dowolnego przekształcenia liniowego.
c) Tutaj również nie da się zapisać w postaci macierzowej. Potrzebny jest kontrprzykład. Można
policzyć np. f(2) = (4,4,4), ale f(2) = f(1+1) = f(1)+f(1) = 2*f(1) = 2*(1,1,1) = (2,2,2).
FAIL
d) Zapisujemy jako [5 1][x] (macierzą jest [5 1]). OK
d) Nie da się zapisać − kontrprzykład: f(0,0,0) = (0,1) ≠ (0,0) FAIL
27 kwi 12:28
Trivial:
W c) miałem na myśli
f(2,2,2) = (4,4,4)
oraz
f(2,2,2) = f((1,1,1) + (1,1,1)) = f(1,1,1) + f(1,1,1) = 2*f(1,1,1) = (2,2,2)
27 kwi 12:32
dawid: bardziej chodziło mi o takie rozpisanie:
u = (u1,u2,u3)
v = (v1,v2,v3)
u+v = (u1+v1, u2+v2, u3+v3) tego przykładu z 00:16
27 kwi 14:59
dawid: 
?
28 kwi 00:23
Trivial:
L(x,y,z) = (3x + 5y − 2z, 2x − y)
+ L(u,v,w) = (3u + 5v − 2w, 2u − v)
L(x+u, y+v, z+w) = (3(x+u) + 5(y+v) − 2(z+w), 2(x+u) − (y+v)) OK
28 kwi 00:29
Trivial: Mnożenie przez skalar jest jeszcze prostsze do pokazania.
28 kwi 00:29
dawid: o rany

a ja tyle rozpisywałem

a jak wyznaczyć z tego jądro i obraz ?
28 kwi 00:48
Trivial: Trzeba rozwiązać równanie L(x,y,z) = 0 (znaleźć wszystkie rozwiązania, a nie tylko jedno)
28 kwi 09:16
dawid: Ale równanie odnośnie obrazu czy jądra?
(3x + 5y −2z), (2x − y) = (0,0,0)
| ⎧ | 3x + 5y − 2z = 0 | |
| ⎩ | 2x − y = 0 |
|
| ⎧ | 3x + 10x − 2z = 0 | |
| ⎩ | y = 2x |
|
I co dalej ?
28 kwi 11:11
dawid:
28 kwi 13:31
Krzysiek: rozwiązując to równanie szukasz jądro odwzorowania i ta równość jest dziwnie napisana
(3x+5y−2z,2x−y)=(0,0)
a co dalej?
np. x=a, a∊R−parametr
i rozwiązanie to wektor postaci (a,2a,13/2)=a(1,2,13/2)
KerL=Lin{(1,2,13/2)}
28 kwi 13:48
dawid: a obraz jak zapisać ?
28 kwi 13:58
Krzysiek: L(x,y,z)=(3x+5y−2z,2x−y)
ImL={(3x,2x)+(5y,−y)+(−2z,0),x,y,z∊R}={x(3,2)+y(5,−1)+z(−2,0),x,y,z∊R}=LinL{
(3,2),(5,−1),(−2,0)}
28 kwi 14:10
dawid: a mógłbyś napisać na jakiej podstawie ?

Skąd takie wnioskowanie
28 kwi 14:49
Krzysiek: ImL=def={L(u);u∊R3} (w tym przypadku R3, bo L:R3→R2 )
28 kwi 15:02
dawid: ok, mógłbym mieć jeszcze pytanie jak:
a) obliczyć rząd przekształcenia [ korzystając z tw. o wymiarze przekszt. liniowej
b) znaleźć wymiar jądra ?
Mam przykład, który będę chciał zrobić sam w całości, ale wpierw chcę dowiedzieć się jak zrobić
te powyższe punkty
28 kwi 15:09
Krzysiek: b) chyba widać,że wymiar jądra w tym zadaniu to 1.
a) skorzystaj z tego,że;
rzL+dimKerL=dimU
(L:U→V)
28 kwi 15:12
dawid: b) dopiero uczę się podstawowych rzeczy i jeszcze tego nie widzę, mógłbyś to bardziej opisać

?
28 kwi 15:27
Krzysiek: liniowa powłoka składa się z jednego wektora no więc wymiar to 1.
sprawdź Sam ile wynosi dimImL
czyli zbadaj liniową niezależność wektorów (3,2),(5,−1),(−2,0) i maksymalna ilość wektorów
niezależnych to wymiar przestrzeni.
28 kwi 15:34
dawid: a(3, 2) + b(5, −1) + c(−2, 0) = (0, 0)
(3a, 2a) + (5b, −b) + (−2c, 0) = (0, 0)
3a + 5b − 2c = 0
2a − b = 0
13a = 2c
b = 2a
c = (13/2)a
b = 2a
teoretycznie tak się bada liniową niezależność, chociaż już wszystko mi się miesza
28 kwi 16:07
angelika: SSSuper stronkaaaaaaa
28 kwi 16:13
dawid: a odnośnie a)
o to chodzi:
Rząd macierzy przekształcenia liniowego jest równy wymiarowi bazy w R( f ), co zapisujemy:
Rząd Af =dim R( f )
28 kwi 16:46
Krzysiek: a) masz policzyć rzL
skoro wiesz,że dimKefL=1, dimU=dimR3=3
to rzL=3−1=2
zatem rząd tego odwzorowania to 2.
28 kwi 17:14
dawid: Ok, to teraz mam przykład ostatni, który postaram się sam zrobić:
R3 → R3
L(x,y,z) = (x + y + z, −2x − z, −2y − z)
L(u, v, w) = (u + v + w, −2u − w, −2v − w)
_______________________________
L(x + u, y + v, z + w) = ( (x + u), + (v + y) + (z + w), −2(x + u), −(z + w), −2(v + y) − (z +
w))
Więc ok, zatem przekształcenie jest liniowe.
28 kwi 17:26
dawid: 
?
28 kwi 18:01
dawid: Teraz L(x, y, z) = (0,0,0)
(x + y + z, −2x − z, −2y , −z) = (0,0,0)
x + y + z = 0
−2x − z = 0
−2y − z = 0
x + y + z = 0
z = −2x = −2y
x + y −2x = 0
−x + y = 0
y = x
Zatem:
z = −2x
y = x
x = a, a ∊ R
(a, a, −2) = a(1, 1, −2)
KerL=Lin{(1,1,−2)}
dobrze czy źle ?
I jakbym mógł poprosić − dlaczego tak wektor zapisujemy ?
28 kwi 18:11
dawid:
28 kwi 19:06
dawid:
28 kwi 19:19
Krzysiek: dobrze wyznaczone jądro odwzorowania.
zapisuj wektor jak chcesz... ważne żebyś tak samo zapisywał jak na Twoich ćwiczeniach/wykładach
28 kwi 19:20
dawid: to teraz obraz:
L(x, y, z) = (x + y + z, −2x − z, −2y − z)
ImL = {(x, −2x, 0), (y, 0, −2y), (z, −z, −z), x, y, z ∊ R } =
= {x(1, −2, 0), y(1, 0, −2), z(1, −1, −1), x , y, z ∊ R } =
= LinL{(1, −2, 0), (1, 0, −2), (1, −1, −1)}
ok ?
28 kwi 19:51
Krzysiek: ok. jak będziesz wyznaczał wymiar obrazu to zbadaj czy te 3 wektory są liniowo niezależne.
28 kwi 19:55
dawid: Czyli:
a(1, −2, 0) + b(1, 0, −2) + c(1, −1, −1) = (0,0,0)
zgadza się ?
i teraz rozwiązać układ:
| ⎧ | a + b + c = 0 | |
| ⎨ | −2a − c = 0 |
|
| ⎩ | −2b − c = 0 | |
?
28 kwi 19:57
Krzysiek: zamiast badać z definicji szybciej jest policzyć wyznacznik złożony z tych wektorów, jeżeli
jest różny od zera to są liniowo niezależne.
28 kwi 20:00
dawid: jeszcze tego nie miałem − wyznaczników
| ⎧ | a + b + c = 0 | |
| ⎨ | c = −2a |
|
| ⎩ | c = −2b | |
c = −2a = −2b
a + b − 2a = 0
−a + b = 0
b = a
c = −2a
nie są liniowo niezależne ?
28 kwi 20:14
Krzysiek: nie są.
28 kwi 20:18
dawid: ale dalej nie umiem wyznaczyć z tego wymiar jądra − jak nie są liniowo niezależne
28 kwi 20:34
dawid: ?
28 kwi 21:11
Krzysiek: chyba wymiar obrazu nie umiesz wyznaczyć,bo wymiar jądra odwzrorowania to 1.
wektor (1,−1,−1) jest liniowo zależny z pozostałymi.
28 kwi 21:44
dawid: wymiaru obrazu nie umiem wyznaczyć? w jakim sensie.
i jak obliczyłeś wymiar jądra − skąd to widać, tj.: jak jest liniowo zależny to zawsze jest 1 ?
28 kwi 21:49
Krzysiek: przecież jądro odwzorowania składa się tylko z jednego wektora więc wymiar to 1.
obraz odwzorowania składa się z 3 wektorów ale są one liniowo zależne więc wymiar obrazu nie
jest równy 3. tylko 2. bo wektory (1,−2,0) , (1,0,−2) są liniowo niezależne.
28 kwi 21:53
dawid: a rząd przekształcenia to będzie:
3 − 1 = 2 ?
28 kwi 21:57
dawid:
28 kwi 22:13
Krzysiek: tak
28 kwi 22:24
dawid: Czyli tak jakby to wszystko

, a przed zakończeniem mógłbym prosić o jedną rzecz, mianowicie,
czuje jeszcze się nie pewnie w tym:
"przecież jądro odwzorowania składa się tylko z jednego wektora więc wymiar to 1"
nie widzę tego
28 kwi 22:29
dawid: ?
28 kwi 23:12
dawid: I jaki kontrprzykład może być dla pierwszego przykładu, czyli:
L(x, y) = (2x − y, x + 3y − 1,5x + 2y)
28 kwi 23:22
dawid: ?
29 kwi 00:07
dawid:
29 kwi 10:12
Krzysiek: KerL=Lin{(1,1,−2)}
aby policzyć wymiar jądra odwzorowania sprawdzasz ile jest wektorów liniowo niezależnych w
powłoce liniowej (Lin) tutaj jest tylko 1 wektor więc nie ma co sprawdzać.
więc dimKerL=1
a nie wiem o co Tobie chodzi z tym kontrprzykładem
29 kwi 10:30
dawid: chodzi mi o to, że jeżeli nie jest przestrzenią liniową, to nie powinniśmy
podać kontrprzykładu ? ten przykład : L(x, y) = (2x − y, x + 3y − 1, 5x + 2y)
29 kwi 10:42
Krzysiek: jeżeli uważasz,że nie jest odwzorowaniem liniowym to musisz to jakoś wykazać, możesz podać
kontrprzykład albo badać z definicji
29 kwi 11:45
dawid: (x, y) = (2x − y, x + 3y − 1, 5x + 2y)
(u, v) = (2u − v, u + 3v − 1, 5u +2v)
(x + u, y + v) = (2(x + u) − (y + v), (x + u) + 3(y + v) − 2, 5(x + u) + 2(y + v))
a jest? mi ta jedynka tutaj nie pasuje
29 kwi 12:35
Krzysiek: nie jest ale Ty to coś dziwnie zapisujesz...
L(x+u,y+v)=(2(x + u) − (y + v), (x + u) + 3(y + v) − 1, 5(x + u) + 2(y + v))≠L(x,y)+L(u,v)
29 kwi 12:38
dawid: i taki zapis jest poprawny, tj.: udowadnia nam, że coś nie jest / jest przestrzenią liniową

?
29 kwi 12:39
Krzysiek: no jeszcze trzeba rozpisać L(x,y), L(u,v) by było widać,że to jest różne.(masz już rozpisane
tylko nie pisz (x,y)=... tylko L(x,y)=... )
29 kwi 12:44
dawid: ok, a mógłbyś podać jeszcze jakiś kontrprzykład ?
29 kwi 12:47
Krzysiek: a po co kontrprzykład? skoro już ten warunek nie zachodzi...
poza tym Trivial podał kontrprzykład (jeżeli dobrze widzę,że to ten sam przykład)
29 kwi 12:56
dawid: mam jeszcze ostatnie pytanie, jak wyznaczyć dim(Im(L)) − w przykładzie drugim czyli:
L(x,y,z) = (3x + 5y − 2z, 2x −y) ?
29 kwi 14:26
Krzysiek: patrz co napisałem 28 kwi 2013 15:34
29 kwi 15:44