POMOCY
Nutez: Pomocy , łatwe, sprawdzenie
W trójkącie prostokątnym ABC , kąt α= 90* , przyprostokątna AC ma długość 12cm. Odcinek DE
prostopadły do przeciwprostokątnej BC, dzieli trójkąt na dwie figury o polach równych P1 = 6cm
oraz P2 = 90cm kwadratowych. Oblicz długości boków trójkąta DBE
Wyliczyłem k=4 i teraz boki DBE wiec ,
4= AC/DE
4=12/DE
DE=3
Z 30,60,90 wyliczylem boki ABC:
12,24,12pier z 3
i gdy teraz obliczam dalej to:
4= CB/DB
4= 24/DB
DB = 6
a ma byc 3,4,5
16 maj 19:30
PW: Pole trójkąta jest równe P
1+P
2=96
Jeżeli więc jedna z przyprostokątnych ma długość 12, to druga ma 16,
16 maj 21:13
16 maj 21:25