ghg
Nutez:

W trójkącie prostokątnym ABC , kąt α= 90* , przyprostokątna AC ma długość 12cm. Odcinek DE
prostopadły do przeciwprostokątnej BC, dzieli trójkąt na dwie figury o polach równych P1 = 6cm
oraz
P2 = 90cm kwadratowych. Oblicz długości boków trójkąta DBE
16 maj 18:55
aniabb: k=4
boki to 3;4;5
16 maj 18:58
Nutez: Skąd ci wzieło się k?
Obliczenia..
16 maj 19:00
Nutez: Obliczam to też ale prosze napisac oblicze
16 maj 19:03
Nutez: a już wiem ,
Gdy biorę ze:
ΔABC ≈ Δ DBE
więc ,
k2= 96/6
a to 4,
16 maj 19:06
Nutez: boki wyliczam z 30*/60*/90
i stosunki obliczam , gra.
16 maj 19:16
Nutez: 4 = AC/DE
4= 12/DE
DE=3
a reszte , cos nie wychodzi
16 maj 19:20
aniabb: z Pola..pole małego to DE•EB/2=6
16 maj 21:22
16 maj 21:24