Napisz i znajdź rozwiązania
Robcio: Napisz takie równanie ax + bx + c = 0 że:
x12 + x22 = 7
x12 x x22 = 1
16 maj 17:33
16 maj 17:45
16 maj 17:46
Robcio: ale tam jest do kwadratu
16 maj 17:49
bezendu:
(x1+x2)2−2x1x2=7 ?
16 maj 17:52
Robcio: Mam znaleźć x1 i x2 do tego co tu napisaliście dawno doszedłem
16 maj 17:53
ut: x1=√7−x2
(√7−x2)*x2=1
16 maj 17:54
blendi: to jak masz miejsca zerowe to skorzystaj z postaci iloczynowej, wymnóż i będziesz miał
współczynniki a,b, c
16 maj 17:55
16 maj 17:56
bezendu: @use co ma piernik do wiatraka ?
16 maj 17:57
Robcio: Ej napiszcie mi rozwiązanie bo dalej nic nie wiem

Potrzebuje tego zadania
16 maj 17:57
16 maj 17:58
Dominik: Robcio, wykorzystaj to co dal ci bezendu.
16 maj 17:59
Robcio: Ale co dalej

jakieś pierwaistki mi wychodzą i delta i nadal nie mam rozwiązań.
16 maj 18:02
Dominik: skad delta?
x12 + x22 = 7
x12x22 = 1
stad mamy dwie mozliwosci
x12 + x22 = 7 lub x12 + x22 = 7
x1x2 = −1 x1x2 = 1
(x1 + x2)2 − 2x1x2 = 7
(x1 + x2)2 = 5 lub (x1 + x2)2 = 9
x1 + x2 = √5 lub x1 + x2 = −√5 lub x1 + x2 = 3 lub x1 + x2 = −3
stad mamy 4 trojmiany kwadratowe spelniajace zalozenia dane w poleceniu
x2 − √5x − 1, x2 + √5x − 1, x2 + 3x + 1, x2 − 3x + 1
16 maj 18:12
Dominik: mam nadzieje, ze wszystko jest jasne. jak nie to na pewno ktos ci wytlumaczy, ja uciekam na
piwo.
16 maj 18:14
Robcio: a jakie to liczby bo o to mi cały czas chodzi
16 maj 18:16
Robcio: ok już mam

x1= (14+6√5)/2 x2 = (14 − 6√5)/2
16 maj 18:22
Dominik: a skad te pierwiastki? to sa pierwiastki rownania x2 − 14x + 4.
16 maj 22:39
Robcio: to napisz jak do tego doszedłeś
18 maj 15:06
Dominik: rozwiazalem zadanie w poscie wyslanym o godzinie 18:12.
18 maj 15:11
Robcio: ale nie napisales skad ci sie to rownianie x2 − 14x + 4 wzięło
18 maj 15:22
Dominik: z pierwiastkow, ktore podales: x = 7 ± 3√5.
18 maj 15:27
Dominik: ja wyliczylem zupelnie inne trojmiany. pytanie raczej powinno brzmiec − skad ty wziales to
rownanie.
18 maj 15:28
Robcio: a jakie to x? x1 czy x2

i skąd ci się wzięło 3√5

dlaczego ±

? Napisz mi pełne
rozwiązanie bo nie da się ciebie zrozumieć.
18 maj 15:29
pigor: no to np. tak : z warunków zadania masz :
ax2+bx+c=0 /:a≠0 i Δ ≥0 i x12+x22=7 i (x1x2)2=1
18 maj 15:34
Robcio: To akurat wiem, lecz nadal się nie dowiedziałem dlaczego x2 − 14x + 4
18 maj 15:35
pigor: ... no to np. tak : z warunków zadania masz :
ax
2+bx+c=0 /:a≠0 i Δ ≥0 i x
122+x
22=7 /+2x
1x
2 i (x
1x
2)2=1 ⇔
⇔ x
2+
bax+
ca= 0 i (x
1+x
2)
2=7+2x
1x
2 i x
1x
2= ±1 ⇔
⇔
ca= ±1 i (−
ba)
2= 7±2*1 i x
2−(−
ba)x ±1= 0 ⇒
⇒ |(
ba)|= 9 lub |(
ba)|= 6 i (x
2−(±9)x ±1= 0 lub x
2−(±6)x ±1= 0) ⇒
⇒
x2−9x+1=0 lub
x2−9x−1=0 lub
x2+9x+1=0 lub
x2+9x−1=0 lub
lub
x2−6x+1=0 lub
x2−6x−1=0 lub
x2+6x+1=0 lub
x2+6x−1=0 , a
więc szukane współczynniki równania to
(a,b,c)=
= (1,−9,1) , (1,−9,−1) , (1,9,1) , (1,9,−1) , (1,−6,1) , (1,−6,−1) , (1,6,1) , (1,6,−1) .
18 maj 15:59
pigor: ...o kurcze zapomniałem "spierwiastkować) √9=3 i √6 , a więc
szukane współczynniki równania to (a,b,c)=
18 maj 16:02
pigor: = (1,−3,1) , (1,−3,−1) , (1,3,1) , (1,3,−1) ,
(1,−√6,1) , (1,−√6,−1) , (1,√6,1) , (1,√6,−1) . . ...
18 maj 16:05
jikA:
7 − 2 = 5.
18 maj 16:06
jikA:
I coś za dużo tych trójmianów
dla x1x2 = 1 mamy
(x1 + x2)2 = 9 ⇒ x1 + x2 = ±3
dla x1x2 = −1 mamy
(x1 + x2)2 = 5 ⇒ x1 + x2 = ±√5
Dostajemy cztery takie trójmiany
x2 ± 3x + 1 = 0 albo x2 ± √5x − 1 = 0.
18 maj 16:16
Robcio: Mam prośbę. Napiszcie, dlaczego wyszło x2 − 14x + 4.
18 maj 16:24
pigor: 
, no tak jestem arytmetyczny ...

debil

, przepraszam .
18 maj 16:29
jikA:
A gdzie tak wychodzi?
18 maj 16:40
Dominik: dzieki jiikA, juz myslalem, ze zle zrobilem.
pigor, kazdy moze sie pomylic.

a co do tego trojmianu x
2 − 14x + 4... podales niewiadomo skad pierwiastki
x
1 = 7 − 3
√5 i x
2 = 7 + 3
√5
wzor funkcji kwadratowej o takich pierwiastkach mozna otrzymac bardzo latwo znajac wzory
viete'a.
x
1 + x
2 = 7 − 3
√5 + 7 + 3
√5 = 14
x
1x
2 = (7 − 3
√5)(7 + 3
√5) = 49 − 45 = 4
stad x
2 − 14x + 4. ale to nijak ma sie do naszego zadania, wiec pytanie raczej brzmi − skad ty
wziales te pierwiastki/ten trojmian.
18 maj 17:07
xxx:
Podziwiam Ciebie
Dominiku za cierpliwość!
Robcio to przypadek typu "pokoloruj drwala"
203764
18 maj 17:15