Poprawa pracy klasowej wielomiany
Małointeligentny: 1.
Rozwiąż nierówności:
a)
(1−x)5(2x−1)2(x+2)7(2x+1)6(x−1)9>0
b)
x3−3x2−9x+27<=0
c)
x3+2x2−3x>=0
Do tego poproszę obliczenia oraz wykres/oś
2.
Dany jest wielomian w(x)=x3−5x2+ax+b spełniający warunki w(1)=0 i w(2)=−1. Wyznacz parametry
a, b oraz rozłóż wielomian na czynniki stopnia możliwie najniższego.
3.
Wykonaj dzielenie
(x3−4x2−32x+65):(x+5)
4.
Wyznacz liczby m, k tak, aby wielomian w(x)=(k−1)x3+4x2+5x−1 był równy wielomianowi
g(x)=3x3+(m+2)x2+5x−1
Pisemnie poproszę z obliczeniami, nie chcę samych wyników. Z góry dzięki.
15 maj 22:48
Krzysiek : Np zadanie nr4. Wiemy kiedy wielomiany sa rowne ? Wiemy no to
k−1=3 to k=3+1=.... policz
m+2=4 to m=4−2=......policz i koniec bo pozostale wspolczynniki czyli przy x i wyrazy wolne
sa rowne w obydwu wielomianach.
16 maj 01:18
malointeligentny: ok a reszta zadan
16 maj 07:28
aniabb: a my poprosimy trochę pracy własnej
16 maj 07:45
aniabb:

w a) niestety tylko obrazek ... obliczenia są zbyt czasochłonne

odp x∊(−
∞ ; −2)
16 maj 07:49
16 maj 07:50
16 maj 07:52
malointeligentny: dobra zobaczymy ile da sie zrobic na sprawdzianie to tylko 1/3 zadan
16 maj 07:55
aniabb: zadanie 2
W(1)=13−5•12+a+b = 0 więc a+b=4
W(2)=23−5•22+2a+b =−1 więc 2a+b=11
zatem a= 7 b=−3
W(x)=x3−5•x2+7x−3 i wiesz że 1 jest pierwiastkiem więc W(x)=(x−1)(x2−4x+3) i np. delta
W(x)=(x−1)(x−1)(x−3)
16 maj 08:05