| 1 | ||
y= | x2−√5x+2 | |
| 2 |
| − b − √Δ | 1 − 5 | 4 | 2 | |||||
x1 = | = | = | = | |||||
| 2 a | −6 | 6 | 3 |
| − b + √Δ | 1 + 5 | |||
x2 = | = | = − 1 | ||
| 2a | − 6 |
| 2 | ||
y = − 3*( x − | )*( x + 1) − postać iloczynowa funkcji | |
| 3 |
| 1 | ||
b) y = | x2 − √5 x + 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Δ = [ − √5]2 − 4* | *2 = 5 − 4 = 1 | |
| 2 |
| √5 − 1 | ||
x1 = | = √5 − 1 | |
| 1 |
| √5 + 1 | ||
x2 = | = √5 + 1 | |
| 1 |
| 1 | ||
y = a*( x − x1)*( x − x2) = | *( x − √5 + 1)*( x − √5 − 1) | |
| 2 |