mogę jeszcze?
mycha177: Wyznacz wartość największą funkcji 𝑓 𝑥 =−0,4𝑥2−2𝑥+100 w przedziale −10;5 dla jakiego
argumentu funkcja f przyjmuje tę wartość?
15 maj 20:25
Kostek: super zadanko

ale nawet nie widać czy przedział jest otwarty czy zamknięty... Jak byś to
porządnie zapisała
15 maj 20:26
mycha177: sorki−zamknięty
15 maj 20:35
15 maj 20:36
Janek191:
f(x) = − 0,4 x
2 − 2 x + 100 ; < − 10 ; 5 >
a = − 0,4 < 0 , zatem ramiona paraboli są skierowane ku dołowi.
| | − b | | 2 | |
p = |
| = |
| = − 2,5 ∊ < − 10; 5 > , więc |
| | 2a | | − 0,8 | |
funkcja przyjmuje największą wartość y
max = q dla x = p = −2,5
15 maj 20:41
Janek191:
ymax = f(p) = f( − 2,5) = − 0,4 *( −2,5)2 − 2*( −2,5) + 100 = − 0,4*6,25 + 5 + 100 =
= − 2,5 + 105 = 102,5
===================
15 maj 20:44
mycha177: oj.....dzięki
15 maj 20:45