szkicowanie wykresu funkcji
Deska: Naszkicuj wykres funckcji:
a) y=min(x+4,−2x+1) x należy do R
b) y=min(14x2, −12x+2) x nalezy do R
c) y=min(sgn(x+3),[x]), x należy do R
d) y=min(1x,−x2) x należy do R z wyłączeniem 0
14 maj 22:31
14 maj 22:34
Deska: odsyłanie mnie cały czas do tego jednego przykładu niestety ale nic nie daje.
14 maj 22:45
pigor: ..., no to np. tak :
a) x+4= −2x+1 ⇔ 3x= −3 ⇔
x=−1 , więc stąd i z wykresów prostych
y= x+4 i y=−2x+1 w jednym układzie xOy możesz odczytać, że
{ x+4 , dla x < −1
y= min (x+4,−2x+1)= { 3 , dla x = −1 , no to teraz sobie to narysuj . ...

{−2x+1 , dla x > −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie pozostałe przykłady
14 maj 23:41