funkcje
Deska: rozwiąż równanie, wykorzystując wykresy odpowiednich funkcji: sing(x−2) = lx−2l
14 maj 22:15
Eta:

{ 1 dla x >2
f(x)= sign(x−2)= { 0 dla x=2
{ −1 dla x <2
g(x)= |x−2|
14 maj 22:20
Eta:
A słowo
dziękuję znasz?
14 maj 22:34
Deska: znam w 12 językach, ale wciągnęło mnie rozkminianie jak to rozwiązałaś i zapomniałam xd
Arigato ; )
14 maj 22:43
Piotruś: Nie chcę się bawić w archeologa, ale dlaczego to się przesuwa w prawo skoro jest minus?
7 wrz 12:25
pigor: ..., bo nie patrz na minus, tylko np. zapytaj się siebie :
kiedy x−2 się zeruje ? odp. w x=2 , więc przesuwasz o 2 , czyli o 2 w prawo
a gdyby tam było |x+2|
kiedy x+2 się zeruje ? odp. w x= −2 , więc przesuwasz o −2 , czyli o 2 w lewo,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inaczej krótko, bo
x−2= x−(+2) dlatego w prawo (bo ten +) , zaś x+2=x−(−2) , dlatego w lewo (bo ten −) i tyle
7 wrz 12:45
Piotruś: O dzięki. Tego szukałem
7 wrz 12:58