funkcje
Deska: rozwiąż równanie, wykorzystując wykresy odpowiednich funkcji:
b) [x]=x2
c) x−[x]=0,5
d) max(3,lxl)=3
14 maj 22:22
aniabb:

b) x=0 lub x=1
14 maj 22:33
14 maj 22:34
aniabb:

x=k+0,5 gdzie k∊C
14 maj 22:36
aniabb:

x∊<−3;3>
14 maj 22:39
pigor: ...,
d) max(3, |x|)= 3 ⇔ |x| ≤ 3 ⇔ −3 ≤ x ≤ 3 ⇔
x∊<−3;3> . ...
14 maj 22:42
Deska: wyjasni mi ktoś dlaczego tak? bo nie rozumiem nic z tego ;<
14 maj 22:44
pigor: ..., zauważ, że wykresy funkcji y=3 i y=|x| przecinają się w argumentach
x=−3 lub x=3 więc wzór funkcji y=max(3.|x|) ma postać
{ −x , dla x< −3 ,
y= max(3, |x|)= { 3 , dla −3 ≤ x ≤ 3 , ← tu masz "swoje" równanie , . ...

{ x , dla 3 < x
14 maj 23:59