logarytmy;/
:): hej pomoglibyście to rozwiązać?
tylko bez od razu wyników takie rozpisane.
log3 x = −3
logx 181 = 4
i wiecie gdzie by było dokładnie wytlumaczone jak sie dodaje i odejmuje logarytmy
14 maj 19:19
14 maj 19:19
:): jak bym rozumiała co tam dokładnie pisze to bym sama zrobiła. chodzi mi o pomoc żeby mi ktoś to
napisał tak rozpisanie jak to zrobił.
14 maj 19:26
14 maj 19:26
graba_0x0: ale wiesz, co to jest logarytm?
logxy=z czyli inaczej to zapisując y=xz
log3x= czyli pytają nas do jakiej potęgi trzeba podnieść 3, aby otrzymać x
14 maj 19:30
graba_0x0: log28=?
liczbę 2 musimy ponieść do potęgi 3, aby otrzymać 8
log28=3, bo 23=8
14 maj 19:31
:): tzn ze ten drugi muszę zapisać tak:
181 = x4 ?
14 maj 19:32
:): i coś do potęgo 4 musi dać 181
14 maj 19:33
14 maj 19:37
14 maj 19:40
:): wiem 3 do potęgi 4 daje 81.
to x to będzie 1/3
14 maj 19:41
:): dzięki za pomoc
14 maj 19:41