oblicz sin 15 stopni
bogda: Oblicz sin 15 stopni
13 maj 22:33
Vizer: sin(45 − 30)
13 maj 22:35
13 maj 22:35
pigor: ..., np. ze wzoru :na sin(α−β)= ... w tablicach , czyli
sin15
o= sin(45
o−30
o)= sin45
ocos30
o − cos45
osin30
o=
14√6 −
14√2=
=
14(
√6−
√2)=
14√2(√3−1) ...
13 maj 22:39
ZKS:
Można też tak
| | √1 − cos(30o) | |
sin(15o) = |
| . |
| | √2 | |
13 maj 22:39
pigor: ... , bardzo ładnie , zawsze o tym zapominam − niestety
a przecież cos2α= cos
2α−sin
2α= 1−2sin
2α ⇒ 2sin
2α = 1−cos2α ⇒
⇒
sin2α= 12(1−cos2α) i dla α=15
o , jak powyżej u
ZKS . ...
13 maj 22:49