13 maj 20:59
blendi: bez Funkcje połowy kąta i tg i ctg dla podwojonego kąta
13 maj 21:00
Kostek: ok dzięki
13 maj 21:02
13 maj 21:09
Dziabong: ctg nie ma w programie teraz.
13 maj 21:20
Trivial: Jak to nie ma ctg?
13 maj 21:21
13 maj 21:24
Kostek: Może nie ma ale warto znać
13 maj 21:25
Kostek: To jest ten ctg czy go nie ma ?
13 maj 21:25
Dziabong: Według informatora
Poziom podstawowy :
6) trygonometria:
a) wykorzystuje definicje i wyznacza
wartości funkcji trygonometrycznych dla
kątów ostrych,
b) rozwiązuje równania typu sinx=a,
cosx=a, tgx = a , dla 0o < x < 90o,
c) stosuje proste związki między funkcjami
trygonometrycznymi kąta ostrego,
d) znając wartość jednej z funkcji
trygonometrycznych, wyznacza wartości
pozostałych funkcji tego samego kąta
ostrego,
Poziom rozszerzony :
jak na poziomie podstawowym oraz:
a) stosuje miarę łukową i miarę stopniową
kąta,
b) wyznacza wartości funkcji
trygonometrycznych dowolnego kąta
przez sprowadzenie do przypadku kąta
ostrego,
c) posługuje się wykresami funkcji
trygonometrycznych przy rozwiązywaniu
nierówności typu sinx < a, cos x > a ,
tgx > a ,
d) stosuje związki: sin
2 x + cos
2 x = 1 ,
oraz wzory na sinus i
cosinus sumy i różnicy kątów w
dowodach tożsamości
trygonometrycznych,
e) rozwiązuje równania i nierówności
trygonometryczne, na przykład
sin
2 x + cosx = 1
Więc w sumie ctg nie jest uwzględniony
13 maj 21:26
Trivial: | | 1 | |
w sumie ctg i tak nie wnosi nic nowego. ctgx = |
| i gotowe. |
| | tgx | |
13 maj 21:27
Dziabong: Tak na prawdę to najlepiej abyś zajrzał do tablic i zobaczył co tam masz bo nie sądzę, aby
jakieś zadanie wykraczało poza to. Dzięki wzorom z tablic da się obliczyć wszystko co będzie
na rozszerzeniu/podstawie.
13 maj 21:29
Kostek: Na maturze roz nie ma raczej tożsamości trygonometrycznych tylko jest równanie albo nierówność
ale ja zacząłem właśnie dział trygonometria i chcę go dobrze opanować dlatego moje pytania
13 maj 21:31
Cusack: nierówności trygonometrycznych też nie ma w programie
13 maj 21:33
Cusack: ale na lekcji pewnie będziesz miał.
13 maj 21:34
13 maj 21:35
Dziabong: Nierówności trygonometryczne są dość proste więc w sumie wypadałoby je umieć rozwiązywać.
13 maj 21:37
Cusack: Kostek, wejdź sobie w informator i sam zobacz czy są nierówności.
13 maj 21:38
Dziabong: Przecież zacytowałem to, co jest w informatorze, i tam ich nie ma ale tak jak napisałem
wcześniej są dość proste i mogą się przydać.
13 maj 21:39
Kostek: Ja się uczę wszystkiego nie korzystam z informatora bo bym nic nie umiał

zadanie 10.22 w
zbiorze Andrzeja Kiełbasy
13 maj 21:39
Cusack: dlatego w większości szkół, w klasach matematycznych nadal są.
13 maj 21:39
Cusack: ale warto wiedzieć co może być na maturze, a co nie.
13 maj 21:40
Kostek: w wolnym czasie zajrzę
13 maj 21:41
Krzysiek : Naucz sie tez ctg gdyz na studiach bedziesz mial funkcje odwrotne i wtedy bedziesz gosc.
13 maj 22:54