matematykaszkolna.pl
Trygonometria Kostek: Witam emotka Czy na poziomie roz na maturze obowiązują wszystkie te wzory ? http://www.math.edu.pl/tozsamosci-trygonometryczne
13 maj 20:59
blendi: bez Funkcje połowy kąta i tg i ctg dla podwojonego kąta
13 maj 21:00
Kostek: ok dzięki
13 maj 21:02
Kostek:
 1 
ctg2α=

tg2α 
13 maj 21:09
Dziabong: ctg nie ma w programie teraz.
13 maj 21:20
Trivial: Jak to nie ma ctg?
13 maj 21:21
Cusack: no nie ma emotka Pan Jakub też kiedyś o tym pisał: https://matematykaszkolna.pl/forum/180108.html
13 maj 21:24
Kostek: Może nie ma ale warto znać emotka
13 maj 21:25
Kostek: To jest ten ctg czy go nie ma ?
13 maj 21:25
Dziabong: Według informatora Poziom podstawowy : 6) trygonometria: a) wykorzystuje definicje i wyznacza wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych, b) rozwiązuje równania typu sinx=a, cosx=a, tgx = a , dla 0o < x < 90o, c) stosuje proste związki między funkcjami trygonometrycznymi kąta ostrego, d) znając wartość jednej z funkcji trygonometrycznych, wyznacza wartości pozostałych funkcji tego samego kąta ostrego, Poziom rozszerzony : jak na poziomie podstawowym oraz: a) stosuje miarę łukową i miarę stopniową kąta, b) wyznacza wartości funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta przez sprowadzenie do przypadku kąta ostrego, c) posługuje się wykresami funkcji trygonometrycznych przy rozwiązywaniu nierówności typu sinx < a, cos x > a , tgx > a , d) stosuje związki: sin2 x + cos2 x = 1 ,
 sinx 
tgx =

cosx 
oraz wzory na sinus i cosinus sumy i różnicy kątów w dowodach tożsamości trygonometrycznych, e) rozwiązuje równania i nierówności trygonometryczne, na przykład
 1 
sin2x =

2 
sin2 x + cosx = 1
 1 
cos2x <

2 
Więc w sumie ctg nie jest uwzględniony
13 maj 21:26
Trivial:
 1 
w sumie ctg i tak nie wnosi nic nowego. ctgx =

i gotowe.
 tgx 
13 maj 21:27
Dziabong: Tak na prawdę to najlepiej abyś zajrzał do tablic i zobaczył co tam masz bo nie sądzę, aby jakieś zadanie wykraczało poza to. Dzięki wzorom z tablic da się obliczyć wszystko co będzie na rozszerzeniu/podstawie.
13 maj 21:29
Kostek: Na maturze roz nie ma raczej tożsamości trygonometrycznych tylko jest równanie albo nierówność ale ja zacząłem właśnie dział trygonometria i chcę go dobrze opanować dlatego moje pytania emotka
13 maj 21:31
Cusack: nierówności trygonometrycznych też nie ma w programie emotka
13 maj 21:33
Cusack: ale na lekcji pewnie będziesz miał.
13 maj 21:34
Kostek: w szkole mam podstawę uczę się sam w domu emotka https://matematykaszkolna.pl/strona/3421.html zobacz oznaczone jako jako poziom roz emotka
13 maj 21:35
Dziabong: Nierówności trygonometryczne są dość proste więc w sumie wypadałoby je umieć rozwiązywać.
13 maj 21:37
Cusack: Kostek, wejdź sobie w informator i sam zobacz czy są nierówności.
13 maj 21:38
Dziabong: Przecież zacytowałem to, co jest w informatorze, i tam ich nie ma ale tak jak napisałem wcześniej są dość proste i mogą się przydać.
13 maj 21:39
Kostek: Ja się uczę wszystkiego nie korzystam z informatora bo bym nic nie umiał zadanie 10.22 w zbiorze Andrzeja Kiełbasy emotka
Cusack: dlatego w większości szkół, w klasach matematycznych nadal są.
Cusack: ale warto wiedzieć co może być na maturze, a co nie.
13 maj 21:40
Kostek: w wolnym czasie zajrzę
13 maj 21:41
Krzysiek : Naucz sie tez ctg gdyz na studiach bedziesz mial funkcje odwrotne i wtedy bedziesz gosc. emotka
13 maj 22:54