Długość okręgu wpisanego
EWA: W trójkącie prostokątnym krótsza przyprostokątna ma długość 6 cm a jedne z kątów 60 stopni .
Oblicz długość okręgu
13 maj 17:52
bednarz: Okręgu wpisanego, czy opisanego?
13 maj 17:56
filip01: wpisanego
13 maj 17:59
EWA: Wpisanego
13 maj 18:00
Nutez:
13 maj 18:04
filip01: | | 1 | |
Może warto wyznaczyć promien z pola trójkąta: P=rp , gdzie p to |
| obwodu trójkąta i r to |
| | 2 | |
promień
13 maj 18:18
filip01:

a=4
√3
b=8
√3
A=3
√3
B=12
obw1=12
√3+6=6(2
√3+1)
obw2=3
√3+12=3(
√3+4)
| 1 | | 1 | |
| obw1*r=P1 v |
| obw2*r=P2 |
| 2 | | 2 | |
wyznacz r!
13 maj 18:30
EWA: a jak to zrobić
i jedno pytanko
z kąd wziełeś
a=4√3
b=8√3
A=3√3
B=12
13 maj 19:44
13 maj 23:06