pomocy
Kinga: Sprowadź do najprostszej postaci
| | x2−x+1 | | 4x2+8x+4 | | 10−x−3x2 | |
( 2 − |
| |
| ) : |
| |
| | 4x3+4 | | 3−x | | x2−9 | |
Próbowałam to rozpisać i nigdzie mi się nie skraca nic ...
12 maj 22:28
asdf: 4x
3 + 4 = 4(x
3 + 1) = 4(x+1)(x
2 − x + 1)
x
2 − x + 1 − tutaj sobie polciz delte
dzielić to inaczej mnozyc przez odwrotność:
| | x2−9 | |
: U{10 − x − 3x2}{x2− 9) = * |
| |
| | 10−x − 3x2 | |
(x
2−9) = (x+3)(x−3) = −(x+3)(3 − x)
4x
2 + 8x + 4 = 4(x
2 + 2x + 1) = 4(x+1)(x+1)
na pewno gdzieś się da skrócić, ale nie chce mi sie juz tego liczyć
12 maj 23:04
Bogdan:
wyrażenie x
2 − x + 1 (tu Δ<0) z pewnością spotka wyrażenie x + 1, co w efekcie da x
3 + 1,
a to z kolei spotka swojego bliźniaka, czyli x
3 + 1 i wzajemnie się uproszczą
12 maj 23:18
Kinga: Okej, z tym już sobie poradziłam. dziękuję.
| | 2−x | |
a może podpowiecie jak narysować wykres funkcji f(x) = |
| |
| | x−3 | |
12 maj 23:23
Kostek:
| 2−x | | −x−3+5 | | 5 | |
| = |
| = |
| −1 |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | |
12 maj 23:25
Klara:
12 maj 23:26
Klara:
Ejjj
Kostek 
?
12 maj 23:28
Kostek: Tak
12 maj 23:29
Kostek: może po prostu to przemilczę
12 maj 23:29
Klara:

12 maj 23:30
Kostek: Dziękuje za

ale na noc się nie je
12 maj 23:30
Klara:
Bez kombinowania !
Najlepiej podzielić : (−x+2) : (x−3)= −1
x −3
−−−−−
= −1 =R
| | −1 | |
f(x)= −1+ |
| i błędów nie będzie  |
| | x−3 | |
12 maj 23:33
Klara:
Zjesz w szkole na drugie śniadanie
12 maj 23:34
Kinga: | | 5 | |
czyli jest |
| i translacja o wektor [3, −1]  |
| | x | |
12 maj 23:38
Kinga: czy Kostek zrobił źle ?
12 maj 23:40
Klara:
Niestety, ale Kostek podał błędne przekształcenie !
12 maj 23:42
12 maj 23:51