ciągi
Jacek: Przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika, a przez drugi do niego wpływa. Gdy otworzymy
oba krany, zbiornik zostanie napełniony wodą w ciągu 12 godzin. W ciągu ilu godzin pierwszy
kran opróżnia pełny zbiornik, a drugi napełnia pusty zbiornik, jeżeli wiadomo, że czas
napełniania zbiornika jest o godzinę krótszy od czasu jego opróżnienia
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku? Czemu się odwraca ułamki?
26 kwi 20:06
Kejt: odwraca, ponieważ są to wielkości odwrotnie proporcjonalne..
26 kwi 20:22
Jacek: a coś dokładniej?

bo nadal nie rozumiem. Błagam o pomoc
26 kwi 21:05
Jacek: Basia, Godzio. Prosze o pomoc!
26 kwi 22:22
Eta:
t −−− czas napełniania pustego zbiornika
t+1 −−− czas opróżniania pełnego zbiornika
t>1
to przez 12 godzin ... pełny zbiornik , gdy
| 12 | | 12 | |
| − |
| = 1 mnożymy obustronnie przez t(t+1)
|
| t | | t+1 | |
12(t+1) −12t= t
2+t
t
2+t−12=0
rozwiąż to równanie i podaj "t" i następnie: t+1
pamiętając,że t>0
26 kwi 22:45