Funkcje trygonometryczne
Magda: Suma sinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym jest równa 3√5/5. Oblicz:
a) iloczyn sinusów tych kątów
b) iloczyn cosinusów tych kątów
12 maj 22:06
12 maj 22:09
Janek191:
a) 0
o < α < 90
o, 0
o < β < 90
o
α + β = 90
o
| | 3 √5 | |
sin α + sin β = |
| ; podnosimy do kwadratu |
| | 5 | |
| | 9 | |
sin2 α + 2 sin α* sin β + sin2 β = |
| |
| | 5 | |
sin β = cos α
więc mamy
| | 9 | |
sin2 α + cos2 α + 2 sin α* sin β = |
| |
| | 5 | |
| | 9 | |
1 + 2 sin α * sin β = |
| |
| | 5 | |
| | 4 | |
2 sin α* sin β = |
| / : 2 |
| | 5 | |
===================
13 maj 08:14
Magda: dzięki wielkie
14 maj 08:53